X
 
 

Световната банка с предупреждение за забавяне на икономическия растеж в глобален мащаб

718 1
photo of Световната банка с предупреждение за забавяне на икономическия растеж в глобален мащаб
Снимка: iStock/Guliver
Растежът на световната икономика се очаква да се забави заради търговската война между САЩ и Китай, която подкопава доверието на инвеститорите, съобщи Световната банка (СБ) в прогнозата си за следващите 6 месеца.

СБ намали прогнозата си за растеж на световния БВП до 2,9% за тази година и до 2,8% за 2020 година, което е малко под предишното предвиждане, но предупреди, че рисковете пред икономиките се увеличават и призова политиците да се подготвят за буря - специално заради Brexit на пазарите, обвързани с Великобритания и ЕС, предаде БГНЕС. Все пак преобладаващото мнение е, че свиването на растежа всъщност ще е "меко кацане" т.е. няма да има глобална икономическа катастрофа.

Прогноза на МВФ: Иранската икономика върви надолу, саудитската – нагоре

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира спад в икономиката на Иран поради подновените санкции от страна на САЩ и увеличаване на ра...

Икономическият растеж на най-голямата световна икономика - САЩ, се очаква да се забави тази година и да падне до 2,5%, в сравнение с 2,9% през 2018 година. 2020 година ще има още по-голямо забавяне до 1,7%.

Що се отнася до развиващите се икономики, прогнозата е да има "замръзване на растежа" - 4,2% през 2019 година. Специално за Китай, до 2021 година се очаква растежът да е 6%, но това е далеч от нивото от 10% в периода от 1980 до 2010 година.

За България прогнозата е по-неблагоприятна с 0,5-0,6% от БВП спрямо юнската прогноза. Половин година по-късно СБ очаква ръстът през 2018 година да е бил 3,3%, а не 3,8%, което означава, че за 6 месеца според анализаторите българската икономика е изгубила над една осма от темпото на растеж. Понижени са и очакванията за настоящата и следващите две години. През 2019 г. забавянето ще продължи до ниво от 3,1%, догодина ще е 3%, а през 2021 г. ще слезе на 2,8%. За сравнение - през 2016 г. икономиката е нараснала с 3,9% според данните на СБ. Една от основните причини е забавянето и на икономиката на еврозоната.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители