Световни медии прогнозират: Бокова или Георгиева може да заемат най-висшия пост в ООН

18668
Световни медии прогнозират: Бокова или Георгиева може да заемат най-висшия пост в ООН
Снимка: Getty Images

Българката Ирина Бокова, която в момента е директор на ЮНЕСКО, е най-вероятният нов генерален секретар на ООН. Тя се очертава като фаворит на изборите, които ще се проведат през 2016 г., пише Дейвид Кларк от "Фондация Русия" в блог на The Financial Times.

Бокова има много преимущества – солиден опит в ООН, образование, получено в Москва и Вашингтон, а освен това говори свободно френски език. Твърди се, че тя е приемлив кандидат за САЩ и е номинирана от българското правителство – едно от малкото в региона, които поддържат близки отношения с Русия. Източници посочват, че тя има още подкрепата на Полша, която сега е регионален лидер.

ООН призовава Индонезия да отмени смъртното наказание

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова властите в Индонезия да въведат мораторуим върху смъртното наказание. В свое изявление...

Всички сериозни съперници на Бокова от Източна Европа са мъже. Останалите дами са от други региони като Латинска Америка например. Най-често споменаваното име на жена кандидат е Хелън Кларк – бивш премиер на Нова Зеландия и сега ръководител на програмата за развитие на ООН. Тя също има богат опит в ООН, но нейното настояване за реформиране на Съвета за сигурност може да се обърне срещу нея.

Заради факта, че Нова Зеландия принадлежи към западния свят, обаче кандидатурата й може да не удовлетвори желанието на развиващите се нации за скъсване с модела от миналото, в който доминираха англоезичните страни.

Вчера друго престижно издание - американското Politico -пък посочи българският еврокомисар Кристалина Георгиева като възможен кандидат за генерален секретар на ООН.

"Бързият ѝ възход кара мнозина да се питат дали Кристалина Георгиева няма да се опита да поведе ООН, след като генералният секретар Бан Ки Мун напусне поста си в края на 2016 г. Очаква се тази позиция да отиде при кандидат от Източна Европа", се казва в обширната статия на журналиста Раян Хийт, която е под заглавие "Главният оперативен директор на Европа".

Силви Вартан, Ирина Бокова и Кристалина Георгиева гости на откриването на изложбата в Лувъра

Министърът на културата Вежди Рашидов замина за Париж, Франция за официалното откриване в Лувъра на впечатляващата изложба "Епопея на т...

Пред Кристалина Георгиева стоят три основни предизвикателства за заемането на най-високия пост в ООН, пише той. По думите на дипломат от световната организация, страните в Източна Европа още не са започнали своя ефективна кампания, за да си гарантират, че техният кандидат ще успее. Те не са готови за договаряне на размяната на гласове в Общото събрание на ООН и не могат да отговорят на основни въпроси дали помежду им има консенсус.

Вторият аргумент е това, че България вече има свой кандидат за генерален секретар на ООН в лицето на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. "Така че на Георгиева може да ѝ се наложи първо да побеждава вътрешен човек от собствената си страна", се казва в публикацията.

За да успее един кандидат, той/тя трябва да е приемлив и за САЩ, и за Русия. Тук Кристалина Георгиева има добри позиции, тъй като в продължение на 4 години е управлявала отношенията на Световната банка с Москва, допълва изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com