Съд в Лисабон оправда повечето обвиняеми по дело за "златни визи"

1427
Съд в Лисабон оправда повечето обвиняеми по дело за "златни визи"
Снимка: iStock/Guliver

Съд в Португалия освободи повечето от обвиняемите в корупционен процес, свързан с правителствена схема за предоставяне на така наречените "златни" визи на богати чужденци, дело, което подчертава опасенията във връзка с противоречива, но широко разпространена практика в Европа. 

От 17 обвинителни акта, включително за корупция, пране на пари и злоупотреба с влияние, двама души получиха условни присъди и двама китайски граждани бяха глобени, предаде БГНЕС. 

Но най-известният подсъдим - Мигел Маседо, който бе принуден да подаде оставка като министър на вътрешните работи от предишното дясноцентристко правителство през ноември 2014 г. - беше сред оневинените за обвинения в подкупи и въздействие.

"Оправдателната присъда е логичният резултат от липсата на доказателства в подкрепа на необосновано обвинение", заяви адвокатът му Алфредо Кастанайра Невес.

Съдът от Лисабон освободи и бившия директор на граничната полиция Мануел Ярмела Палос, който беше обвинен, че ръководи мрежа, която се възползва от предоставянето на разрешения за пребиваване на чуждестранни инвеститори.

Притисната от недостиг на пари, Португалия в края на 2012 г. започна да предлага "златни" визи на богати чужденци, които искат да инвестират 500 000 евро в имоти, да направят капиталов трансфер от един милион евро или да създадат 10 работни места.

Страната раздаде 6800 такива разрешителни на инвеститори и 11 600 повече на членовете на техните семейства в замяна на инвестиции от 4,15 млрд. евро, повечето от които в недвижими имоти.

Китай е страната с най-голям брой бенефициенти по схемата, следвана от Бразилия.

Редица европейски правителства предлагат паспорти или права на пребиваване в замяна на инвестиции.

Анализирайки схемите в Кипър, Малта и Португалия за неотдавнашен доклад, Transparency International и Global Witness отбелязаха „начините, по които недостатъчната грижа, широките правомощия за преценка и конфликтите на интереси могат да отворят вратата на Европа за корумпираните“.

Един от най-сериозните критици на положението в тази област в Португалия депутатът Ана Гомес каза, че е „разочарована, но не и изненадана“ от съдебното решение от петък и обвини прокуратурата за недоизпипване на делата.

В своя доклад, публикуван миналия октомври, Transparency International и Global Witness заявиха, че четири страни от ЕС - Австрия, България, Кипър и Малта - "продават" паспорти на заможни инвеститори, а 12 – предлагат право на жителство.

Испания е на челно място в списъка на страните по броя на издадените визи, а размерът на получените капитали - средно 976 млн. евро годишно.

Общо европейските страни изпомпаха 25 милиарда евро от 6 000 нови граждани и около 100 000 жители през последните 10 години, се казва в доклада на двете НПО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com