Съдят швейцарска банка за пране на наркопари на Брендо

11633
Съдят швейцарска банка за пране на наркопари на Брендо
Снимка: бгнес

Швейцарски съд ще повдигне днес на банка "Креди сюис" обвинения в пране на пари на предполагаема българска престъпна група за трафик на кокаин. Става дума за милиони евро, някои от които са били пренасяни с куфари, съобщава Reuters.

Швейцарските прокурори казват, че втората най-голяма банка в страната и една от бившите й служителки не са взели всички необходими мерки, за да предотвратят възможността предполагаемите наркотрафиканти да укрият и да изперат пари в брой между 2004 г. и 2008 г.

"Креди сюис" категорично отхвърля като безпочвени всички свързани с нея твърдения по този случай и е убедена, че бившата й служителка е невинна", се казва в изявление на банката, пратено до Reuters.

В първото наказателно дело срещу голяма швейцарска банка прокурорите искат от "Креди сюис" компенсация от близо 42,4 млн. швейцарски франка, а банката заяви, че "енергично ще се защитава в съда".

Случаят предизвика голям обществен интерес в Швейцария, където е възприеман като тест дали прокуратурата ще възприеме по-твърд подход към банките.

Обвинителният акт се състои от повече от 500 страници и е фокусиран върху отношенията, които "Креди сюис" и бившата ѝ служителка са имали с българския бивш борец Евелин Банев и няколко негови съдружници, двама от който са подсъдими по делото. Вторият обвинителен акт е срещу бившата служителка на банката, улеснила прането на пари. Според швейцарски медии служителката е родена в България.

Мрежата на Брендо е изпрала 70 млн. франка, твърдят в Швейцария

Двама банкери, двама български граждани и банката „Креди Сюис“ (Credit Suisse) са изпрали само за три години 70 милиона шве...

Адвокатът на двамата предполагаеми членове на престъпната група, срещу които са повдигнати обвинения за незаконно присвояване, измама и подправяне на документи, отказа коментар.

Банев, срещу когото не са повдигнати обвинения в Швейцария, бе осъден за наркотрафик в Италия през 2017 г., а след това и в България през 2018 г. за участие в организирана престъпна група, участвала в трафик на тонове кокаин от Латинска Америка. Той се укриваше, но през септември бе арестуван в Украйна, България иска неговата екстрадиция с червена бюлетина от Интерпол.

В обвинението прокуратурата твърди, че бивша служителка на "Креди сюис", при постъпване на работа в банката през 2004 г., е довела със себе си поне един български клиент, който е бил съдружник на Банев. Клиентът, който по-късно, през 2005 г., е убит на излизане с жена си от ресторант в София г., започнал да внася в сейф в "Креди сюис" куфари пълни с пари в брой. Прокуратурата твърди, че групата е използвала техниката "смърфинг", при която голяма сума пари се разделя на по-малки, за които не би бил подаден сигнал за възможно пране на пари. По този начин тя е изпрала милиони евро, внесени в сейфовете на банката в дребни купюри, които след това са били прехвърлени по сметки. Въпреки че оттогава, след като бяха подложени на международен натиск, швейцарските частни банки въведоха много по-строги проверки за борба с прането на пари, обвиняемите твърдят, че по времето на внасянето на депозитите това е била стандартна практика.

Прокуратурата казва, че бившата служителка, която е напуснала "Креди сюис" през 2010 г. след задържане от полицията за две седмици през 2009 г., е помогнала на клиентите да укрият криминалния произход на парите, като е извършила транзакции за повече от 146 милиона швейцарски франка, включително 43 милиона франка в брой.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа