Съдът на ООН уважи частично иск на Украйна срещу Русия

6035
Съдът на ООН уважи частично иск на Украйна срещу Русия
Снимка: iStock

Съдии от висшия съд на ООН установиха, че Русия е нарушила елементи от договор на ООН за борба с тероризма, но отказаха да се произнесат по обвиненията, повдигнати от Киев, че Москва е отговорна за свалянето на полет MH17 на малайзийските авиолинии над Източна Украйна през 2014 г. В същото решение съдиите от Международния съд установиха, че Русия е нарушила антидискриминационен договор, като не е подкрепила обучението на украински език в Крим след анексирането на полуострова през 2014 г.

Решенията обаче са разглеждани като правен удар за Киев, след като съдът отхвърли исканията на Украйна да нареди репарации и за двете нарушения и само нареди на Русия да спазва договорите. Представителят на Украйна Антон Кориневич подчерта, че решението е важно за Киев, тъй като установява, че Русия е нарушила международното право. „Това е първият път, когато официално, юридически Русия се нарича нарушител на международното право“, каза той пред журналисти след решението.

Още: Руски офицер ще свидетелства в Хага за военните престъпления на Москва в Украйна (СНИМКИ)

Украйна заведе дело в Международния съд в Хага през 2017 г., обвинявайки Русия в нарушаване на антитерористично споразумение чрез финансиране на проруските сепаратисти в Украйна. Съдиите заявиха, че Москва е нарушила договора на ООН за борба с тероризма, като не е разследвала правдоподобни твърдения, че някои средства са били изпратени от Русия в Украйна за евентуално финансиране на терористични дейности. Съставът от 16 съдии нареди на Русия да разследва всички твърдения за финансиране на тероризма, но отхвърли искането на Киев за репарации.

Съдът отказа да се произнесе по свалянето на MH17, като каза, че нарушенията на финансирането на тероризма се отнасят само за парична и финансова подкрепа, а не за доставка на оръжия или обучение, както се твърди от Украйна. Киев обяви, че Русия е доставила ракетната система, която е свалила самолета, но в този случай не е посочила финансова подкрепа. В изслушване в съда в Хага миналия юни Русия отхвърли твърденията на Украйна, че е финансирала и контролирала проруските сепаратисти в Източна Украйна като измислица и „откровени лъжи“.

Още: Русия обяви за издирване съдията от Трибунала в Хага, издала заповедта за арест на Путин

В случая, който отне почти седем години, Киев обвини Русия, че е оборудвала и финансирала проруските сили, включително бунтовниците, които свалиха MH17 през юли 2014 г., убивайки всичките 298 пътници и екипажа. През ноември 2022 г. холандски съд осъди задочно двама руснаци и украинец на доживотен затвор за ролята им в бедствието. Сред тях бе и сепаратистът Игор Гиркин, известен още като Стрелков. Самият той в момента е в руски арест по други обвинения от страна на Москва. 

Украйна обяви, че Русия се опитва да заличи културата на етническите татари и украинци в Крим. Съдът отхвърли всички искове, свързани с татарите, но установи, че Москва не е направила достатъчно, за да подкрепи обучението на украински език.

Решенията на съда са окончателни и не подлежат на обжалване, но той няма как да изпълни решенията си.

Още: Руски анализатор: Кремъл се готви да предаде Гиркин в Хага вместо Путин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа