Съгласие в ЕС кога и къде ще се изграждат зарядни станции с алтернативни горива

1099
Съгласие в ЕС кога и къде ще се изграждат зарядни станции с алтернативни горива
Снимка: iStock

Европейският парламент и шведското председателство на Съвета на ЕС постигнаха съгласие по задължителни национални цели за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива за леки и товарни автомобили.

Временното споразумение между преговарящите бе постигнато във вторник и така се актуализират правилата на ЕС за инфраструктурата за алтернативни горива. Сделката има за цел да разшири разполагането на станции за презареждане или алтернативно зареждане на автомобили, камиони и дори стационарни самолети и да доближи Европа до амбициите ѝ за неутрален климат до 2050 г.

Столична община изгради още 4 безплатни зарядни станции за електромобили в центъра

Още 4 безплатни зарядни станции за електромобили се изградиха в центъра на София в подземния паркинг на ЦГМ, до метростанция Васил Левс...

В неофициалното споразумение държавите членки се иска да представят плановете си за постигането на националните цели.

По време на преговорите членовете на ЕП успяха да постигнат сделка, която гласи, че до 2026 г. ще трябва да бъдат разположени електрически зарядни пунктове за автомобили с мощност поне 400 kW минимум на всеки 60 км по основната трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T). До 2028 г. мощността на мрежата ще се увеличи до 600 kW.

Изискването за наличие на зарядна станция на всеки 120 км е заложено за камиони и автобуси, но тези станции трябва да бъдат инсталирани на половината от главните пътища на ЕС до 2028 г. и да са с мощност от 1400 kW до 2800 kW в зависимост от пътя, се казва в споразумението. То ще бъде допълнено и с две зарядни станции за камиони на безопасни и сигурни места за паркиране от 2028 г. нататък.

Във всички случаи ще се прилагат някои изключения за най-отдалечените региони, островите и пътищата с много малък трафик, съобщават от ЕП.

Преговарящите се споразумяха също така до 2031 г. станциите за зареждане с водород по основната мрежа TEN-T да бъдат разположени поне на всеки 200 км.

В ЕС започват преговори за по-лесен пробив на водорода в газовия пазар

Европарламентът даде зелена светлина за започване на преговори по две законодателни предложения за улесняване на навлизането на възобно...

Ползвателите на превозни средства с алтернативно гориво ще трябва да могат да плащат лесно и удобно в пунктовете за зареждане - с платежни карти, безконтактни устройства или с помощта на QR код в определени случаи. Цената на "горивата" ще трябва да бъде показвана спрямо kWh, на минута/сесия или на килограм, да бъде разумна, лесно и ясно съпоставима, прозрачна и недискриминационна.

Евродепутатите гарантираха, че до 2027 г. Европейската комисия ще създаде "база данни" на ЕС за данните за алтернативните горива, за да предоставя на потребителите информация за наличността, времето за изчакване или цената на различните станции.

Неофициалното споразумение за инфраструктурата за алтернативни горива все още трябва да бъде одобрено от Комитета на постоянните представители на Съвета на ЕС (посланиците) и от Комисията по транспорт и туризъм в ЕП, а след това от самия ЕП и от Съвета на ЕС.

Транспортът е отговорен за около една четвърт от общите емисии на въглероден диоксид (CO2) в ЕС през 2019 г., като близо 72% от тях идват от автомобилния транспорт, по данни на Европейската агенция за околната среда. Новите правила за инфраструктурата за алтернативни горива са част от пакета "Подготвени за Цел 55 през 2030 г.", който представлява план на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

ОЩЕ: ЕП подкрепи плана от 2028 г. всички нови сгради да са с нулеви емисии

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа