СЗО: Косвените последици от пандемията са обезпокоителни

5066
СЗО: Косвените последици от пандемията са обезпокоителни
Снимка: iStock/Guliver

Световната здравна организация(СЗО) е обезпокоена от косвените негативни последици на пандемията от коронавирус за здравните системи в света, които са претоварени. Това заяви днес на брифинг в Женева генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от ТАСС.

В период, в който пандемията се засилва в държави с ниски и средни доходи, СЗО следи с особена загриженост влиянието ѝ върху хората, които се борят за достъп до здравни услуги. Често това са жени, деца и подрастващи.

Падат маските в магазина, барове и дискотеки остават затворени до 30 юни

Здравният министър Кирил Ананиев издаде нови четири заповеди. Те са във връзка с официалното удължаване на извънредната епидемична обст...

„Косвените последици на COVID-19 върху тези групи могат да бъдат по-сериозни, отколкото причинените от вируса смъртни случаи, защото на много места пандемията води до претоварване на системата на здравеопазване”, подчерта Гебрейесус. Той даде за пример високия риск от смърт по време на усложнения при раждане.

Ръководителят на СЗО подчерта, че жени с потвърдена диагноза от коронавирус не трябва да бъдат разделяни от децата си след раждане. Организацията препоръчва в подобни случаи да не се кърми бебето, защото това надхвърля потенциалните рискове.

СЗО е загрижена и за косвеното въздействие на пандемията върху здравето на младите хора. Позовавайки се на медицински данни, Гебрейесус обърна внимание на „по-високия риск” по време на пандемията за децата в ученическа възраст заради трудния достъп до медицински услуги. Става въпрос за проблеми, свързани с депресия, физическо и сексуално насилие и нежелана бременност.

Затварянето на училищата и университетите оказва сериозно въздействие върху възможността за достъп на тази категория хора до службите по превенция.

Припомняме, че само преди седмица СЗО предупреди, че коронавирусната криза „не е приключила“ и няма да бъде „докато има вирус някъде по света“. Понастоящем епицентърът на пандемията е в страните от Централна, Южна и Северна Америка, по-специално САЩ, заяви говорителката на СЗО Маргарет Харис.

Потвърдено: Удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 юни

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 юни 2020 година. Това става ясно от решение, прието от Министерския съвет.  ...

Тя предупреди, че на много места отпадането на ограниченията се възприемат като липса на вирус, но „това не е краят”. Във връзка с протестите в Съединените щати Харис припомни, че демонстрантите трябва да вземат предпазни мерки и да защитят себе си и другите.

Все пак има и нещо успокоително. ОТ СЗО обявиха, че майките трябва да продължат да кърмят бебетата си, дори и да са заразени с коронавирус. "Смятаме, че ползите от кърменето надделяват над всеки потенциален риск от предаване на COVID-19“, заяви шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. “Майките, за които се подозира, че може да са заразени или които са с потвърдена зараза, трябва да бъдат насърчавани да започнат или да продължат да кърмят и да не бъдат отделяни от децата си, освен ако майката не е прекалено зле“, допълни той.

Доказателствата до момента сочат, че децата са с по-нисък риск от зараза с вируса, отколкото възрастните, но са с висок риск да се разболеят от друго или развият друго състояние, което кърменето помага да се предотврати. Според Аншу Банерджи, директор на отдела за репродуктивно здраве и изследвания към СЗО, живият вирус към този момент не е бил засичан в майчиното мляко и рискът от предаване от майка на дете досега не е установен. 

Вижте още:

Защо СЗО поднови клиничните опити с хидроксихлорохина?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа