СЗО: Пандемията от коронавирус не е завършила, страните да се подготвят за нова вълна

4797
СЗО: Пандемията от коронавирус не е завършила, страните да се подготвят за нова вълна
Снимка: Getty Images/Guliver

Въпреки че с мерките за изолация и физическо разстояние беше спечено време за борба с пандемията на коронавируса, тя все още не е приключила. За това предупредиха от Регионалното бюро на СЗО за Европа. Оттам смятат, че подготовката за евентуална нова вълна наесен трябва да е основен приоритет за страните от Стария континент.

Според европейския регионален директор на организацията Ханс Клуге трябва да се използват възможностите за подобряване на готовността за тази битка, където те съществуват. Той заяви, че глобалният баланс на пандемията е близо половин милион смъртни случая и че броят на потвърдените случаи е надхвърлил 8 милиона, докато европейският регион представлява 31 процента от всички случаи и 43 процента от смъртните, пише БГНЕС.

Доц. Околийски: СЗО препоръча сваляне на мерки стъпка по стъпка, в България доста мерки паднаха едновременно

Напредък в борбата с COVID-19. Британски експерти съобщиха, че достъпният стероид дексаметазон, използван за лечение при астма, успешно...

„След няколко седмици намаляващ брой на заразените случаи в някои страни, средният брой нови случаи в целия европейски регион сега се стабилизира от около 17 000 до 20 000 на ден, но през последния месец броят на страните със значително увеличение на кумулативната честота се е утроил - от 6 до 21 държави”, каза Клуге.

Тъй като коронавирусът все още е активен в много страни, той смята, че е решаващо да се възобнови нормалния живот след изолация. "Също така е много важно властите да направят всичко възможно, за да създадат агресивна система за мониторинг на тестване, наблюдение на заразени хора и намиране на контактите им, за да се избегнат скъпоструващи допълнителни мерки за изолация в случай на рецидив на вируса", каза Kлуге. Той подчерта, че ограничителните мерки трябва да бъдат премахнати с повишено внимание и рискът остава висок за всички страни.

"Благодарение на новите прозрения, които печелим с всеки изминал ден, ние се приближаваме към ефективното лечение и ваксините срещу COVID-19", казва Клуге, припомняйки резултатите от проучване, публикувано вчера, което показа, че ниските дози стероиди от дексаметазон намаляват смъртността от вируси. с една трета при тежки пациенти. Той предупреди, че като допълнителна тежест за здравните системи сезонът на грипа ще последва края на лятото и че само една трета от населението над 65-годишна възраст е ваксинирано срещу тази болест.

По-рано днес от Световната здравна организация обявиха, че в условията на пандемията с COVID-19, броят на случаите на туберкулоза може да нарасне. Според организацията в европейския регион се наблюдава 60 процентно намаление на откриването на случаите на туберкулоза, което може да доведе до 7 000 допълнителни смъртни случая.

СЗО във възторг от откритото британско лекарство за тежки случаи на COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) приветства като "научен пробив" предварителните резултати от британско клинично изследване, според...

23 000 души умират годишно от туберкулоза на Стария континент, а над 260 000 се разболяват. Сред тях се наблюдават 77 000 случая на лекарствено-устойчива форма на това заболяване. СЗО е представила своите препоръки за продължаване на оказването на помощ на туберкулозно болните в условията на пандемия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com