СЗО: В 85 държави по света потвърдено има коронавирус, най-зле в Европа е Италия

6909
СЗО: В 85 държави по света потвърдено има коронавирус, най-зле в Европа е Италия
Снимка: Getty Images/Guliver

В 85 държави в света вече има болни от новия коронавирус (COVID-19). Най-големите огнища извън Китай са в Южна Корея, Италия и Иран, обобщи Световната здравна организация (СЗО).

Статистиката на СЗО сочи, че на 5 март са регистрирани 2098 нови случая извън Китай. Починалите са 267, като през последните 24 часа са регистрирани 53 смъртни случая.

"Пет нови държави - Босна и Херцеговина, Гибралтар, Унгария, Словения и окупираните палестински територии, са докладвали случаи на COVID-19 през последните 24 часа", заявиха от СЗО.

Всъщност, снощи в Словения беше регистриран трети случай на болестта. Става дума за мъж, който е бил в близък контакт с първия заразен човек, предаде БГНЕС. Заедно те пътували до Мароко и се върнали в Словения през Италия. Според лекари от инфекциозната клиника в Университетския клиничен център в Любляна, пациентът е в добро състояние и няма клинични признаци на заболяването.

Всички, които са били в контакт със заразените през последните дни, вече са изолирани. Двамата заразени пристигнали от Италия в Словения са пътували с автобус с още 19 души. Всички те са се свързали с властите, за да се тестват за коронавируса. До снощи Словения беше една от малкото страни в региона, където нямаше потвърден случай на коронавирус.

В световен мащаб са регистрирани 95 333 потвърдени случаи на коронавирус, от които над 80 500 са само в Китай. Само че, според данните на университета "Джонс Хопкинс" вече болните в световен мащаб са 98 370, т.е. от последната актуализация на данните на СЗО има увеличение на болните с 3000. За окончателно оздравели се считат около 55 150 души в световен мащаб, а извън Китай болните са вече над 17 500, по неофициални данни.

В Европа, Италия вече има 3858 болни и 148 смъртни случая! За оздравели се считат 414 души.

Конгресът на САЩ одобри 8,3 млрд. долара за борба с COVID-19

Американският конгрес одобри 8,3 милиарда долара за спешни разходи, за справяне с коронавирусната криза в страната. Инфекцията се разп...

Във Франция, болните са 423, като смъртните случаи според "Джонс Хопкинс" са 7, а за оздравели се считат 12 души. От вчера в континенталната част на страната не остана нито един регион без болни. Положителни проби за коронавирус бяха потвърдени за един от депутатите на Републиканската партия в долната камара на френския парламент - Националното събрание, както и за един от административните служители в парламента. Това съобщи радио "Франс Инфо".

"В контекста на коронавирусната епидемия, която се разпространява в цялата страна, днес Националното събрание беше информирано, че един депутат и един служител на тази институция на властта са заразени с вируса. Друг служител има съмнение за инфекция", се казва в съобщението на председателя на долната камара на парламента. В него се посочва, че депутатът е настанен в болница за интензивно лечение, а служителят, който работи в парламентарния ресторант е хоспитализиран.

В Германия случаите на зараза са 545 според "Джонс Хопкинс", като поне до снощи бяха 400. Смъртен случай там обаче няма, 16 се считат за напълно оздравели.

В Испания няма единодушни данни - болните са между 250 и 280, но има вече 3 смъртни случая! Третата жертва е 99-годишна жена, починала в Мадрид, пише испанското издание на The Local.

На Балканите най-много случаи има в Гърция - 31. Причината за рязкото увеличение - с над 20 души, е, че болни са се оказали туристи, пътували до Израел. Все още в никоя друга балканска държава няма рязко увеличение на болните - в Хърватия потвърдените случаи са 10. А в Румъния има вече напълно оздравял човек от шест досега потвърдени случая.

Първи смъртен случай от коронавирус във Великобритания

Официално вече има първи смъртен случай заради заболяване от коронавирус във Великобритания, предаде BBC. Информацията е, че става въп...

По света

Извън Европа, най-много случаи има в Китай - 80 552 болни, 3042 са починалите, като от тях 2931 са в огнището на заразата Хубей. Оздравели в Китай са общо почти 42 000 души.

Реакцията на Китай на коронавируса е бърза. Клиничните изпитания на ваксина срещу COVID-19 в Китай най-вероятно ще започнат в края на април, заяви в края на февруари заместник-министърът на науката и технологиите на Китай.

В Южна Корея болните са 6284, смъртните случаи са между 40 и 42 според различни данни, оздравелите са между 108 и 135 души. В Иран болни са 3513 души, оздравели са 739 души според "Джонс Хопкинс", а са починали 107 души.

В САЩ, според "Джонс Хопкинс" случаите са вече 233, при 12 починали, 10 от които в щата Вашингтон - там, където първи обявиха извънредно положение. Здравни служители в района на Сиатъл обявиха 20 нови случая на вируса, с което общият брой на заразените е 70. Досега девет от мъртвите в САЩ са от един и същи частен старчески дом в покрайнините на Сиатъл, който сега се разследва от властите, за да се установи дали са били спазени указанията за предотвратяване на инфекции. Някои големи компании в Сиатъл, включително Microsoft и Amazon, прекратиха някои свои дейности и призоваха служителите си да работят от дома си.

Няма потвърждение за двама болни българи от коронавирус, пътували до Сидни

Все още няма потвърждение дали има положителен за коронавирус резултат от изследванията на двамата българи, пътували в самолета Доха -С...

Сан Франциско пък съобщи за първите си случаи на коронавирус. Около 200 души са поставени под карантина в Роуд Айлънд заради проследени контакти с училищна екскурзия до Италия, довело до три случая на коронавирус.

В Ню Йорк броят на заразените се удвои за едно денонощие и достигна 22 – всички живеещи в или близо до града. Кметът призова федералното правителство да изпрати спешно повече тестови комплекти в Голямата ябълка.

Белият дом обаче призна, че Щатите още не разполагат с достатъчно комплекти за тестове за коронавируса, съобщи BBC. Вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че администрацията на Тръмп няма да може да изпълни целта си да достави един милион комплекта за тестване тази седмица.

Междувременно стана ясно, че храмът "Рождество Христово" във Витлеем ще бъде затворен от 5 март до издаване на ново разпореждане, съобщи Министерството на туризма в Палестина и призова църквите и джамиите в града временно да бъдат затворени "с профилактична цел".

На 22 февруари стана ясно, че болни от коронавируса поклонници от Южна Корея са посетили някои от най-известните поклоннически обекти като църквата на Божи гроб в Йерусалим, храма на Рождеството във Витлеем и Пещерата на патриарсите на Западния бряг. Поне 18 поклонници от тази група са били диагностицирани с вируса след връщането си в Южна Корея, според здравното министерство на Израел. Министерството публикува маршрута на групата и заяви, че ще направи проучване за "евентуално разпространение на болестта". Издадена беше разпоредба лицата, влезли в контакт с групата, да останат 14 дни под карантина в домовете си. Аналогични съвети даде и палестинското министерство на здравоопазването. В резултат около 200 израелски ученици са останали под карантина, тъй като са общували с групата поклонници в рамките на обучително пътуване.

ЕЦБ: Банките да се готвят за дистанционна работа заради коронавируса

Европейската централна банка(ЕЦБ) е помолила банките да преразгледат плановете си за непрекъснатост на работата и какви действия могат ...

От НАТО съобщиха, че са потвърдени първите три случая на заразени с новия коронавирус, свързани с военния му щаб в Белгия – един цивилен служител и двама от членовете на семейството му. Служителят наскоро пътувал до Италия, най-засегнатата от COVID-19 европейска страна.

От щаба на НАТО заявиха, че служителят и членовете на семейството му не са посещавали съоръжението на Върховния щаб Allied Powers Europe (SHAPE) в Монс, Южна Белгия, откакто са се върнали от Италия. След тестване в болницата, тримата са изпратени у дома, където са били поставени под карантина, но по-късно са се разболели сериозно.

Достъпът на посетители до централата на НАТО вече беше ограничен и военните командири получиха указания за ограничаване на разпространението на вируса.

САЩ и Израел прекратиха съвместните си военни учения Juniper Cobra 20 поради епидемията от вируса. НАТО засега не е отменило нито едно от планираните повече от 20 учения за тази година, но генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът следи отблизо огнищата на заразата.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 5 март"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа