Тайна в ретината на очите предсказва риск от ранна смърт

5478
Тайна в ретината на очите предсказва риск от ранна смърт
Снимка: iStock

Бързото и безболезнено сканиране на човешката очна ябълка може един ден да помогне на лекарите да идентифицират "бързо стареещите", които са изложени на по-голям риск от ранна смърт, предава БГНЕС.

Остаряването очевидно оказва влияние върху организма на всеки човек, но това, че двама души имат еднакъв брой години зад гърба си, не означава, че те физически намаляват с еднаква скорост. Вглеждането в очите на човек би могло да бъде много по-добър начин за измерване на истинската му биологична възраст, а това би могло да даде представа и за бъдещото здраве на пациентите.

Нещата които увреждат зрението ви и трябва да имате предвид

1. Не носите слънчеви очила Когато си купувате очила, трябва да гледате не само вида им като аксесоар, но и да внимавате за качеството...

Модел за машинно обучение вече е научен да предсказва годините на живот на даден човек само като погледне ретината му - тъканта в задната част на окото, съобщава „Сайънс Алерт“. Алгоритъмът е толкова точен, че е могъл да предскаже възрастта на близо 47 000 хора на средна възраст и по-възрастни в рамките на 3,5 години във Великобритания.

Например, ако алгоритъмът предвиждал, че ретината на дадено лице е с една година по-стара от действителната му възраст, рискът от смърт по каквато и да е причина през следващите 11 години се повишавал с 2%. В същото време рискът от смърт по причина, различна от сърдечносъдово заболяване или рак, се е увеличил с 3%.

Резултатите са чисто наблюдателни, което означава, че все още не знаем какво определя тази връзка на биологично ниво. Въпреки това те подкрепят все повече доказателства, че ретината е силно чувствителна към уврежданията, причинени от стареенето. Тъй като в тази видима тъкан се намират както кръвоносните съдове, така и нервите, тя би могла да ни даде важна информация за здравето на кръвоносните съдове и мозъка на индивида.

Предишни проучвания показват, че клетките в задната част на човешкото око могат да ни помогнат да предвидим появата на сърдечносъдови заболявания, бъбречни заболявания и други признаци на стареене. Но това е първото проучване, което представя "възрастовата разлика в ретината" като силен прогностичен фактор за смъртността като цяло.

8 ефективни начина да защитите зрението си

Зрението е безценен дар на природата. В разрез с това ние прекарваме часове пред екрани, не се храним добре, не се грижим за очите си. ...

"Значителната връзка на възрастовата разлика между ретината и смъртността от несърдечно-съдови/ракови заболявания, заедно с нарастващите доказателства за връзката между очите и мозъка, може да подкрепи схващането, че ретината е "прозорецът" на неврологичните заболявания", пишат авторите.

Тъй като само 20 души в проучването са починали вследствие на деменция, авторите не са могли да свържат това специфично мозъчно заболяване със здравето на ретината. Те също така посочват, че през последните години смъртните случаи, свързани със сърдечносъдови заболявания, са намалели, тъй като медицината продължава да предотвратява събития, които някога са били фатални. Това означава, че здравето на ретината все още може да бъде важен фактор за сърдечносъдовото здраве, въпреки факта, че то не е свързано със сърдечносъдовата смъртност.

Предишни проучвания например показват, че снимките на ретината могат да помогнат за предсказване на сърдечносъдовите рискови фактори. "Тази съвкупност от трудове подкрепя хипотезата, че ретината играе важна роля в процеса на стареене и е чувствителна към кумулативните увреждания на стареенето, които увеличават риска от смъртност", заключават авторите.

В същото време ретината може лесно да бъде сканирана за по-малко от 5 минути. Ако успеем да научим повече за това как този слой тъкан е свързан с останалата част от тялото, клиницистите може да разполагат с нов отличен инструмент.

Витаминът, който е отговорен за доброто ни зрение

Има много причини, заради които зрението ви да стане значително по-лошо: заради различни заболявания, генетична предразположеност, какт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа