Тереза Мей опита да убеди британския парламент, че е постигнат голям успех за Brexit

2055
Тереза Мей опита да убеди британския парламент, че е постигнат голям успех за Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз е отстъпил пред Великобритания по граничните въпроси за остров Ирландия. Това заяви в Камарата на общините на британския парламент премиерът на Тереза Мей, която представи проекта за споразумение относно условията за излизане от Европейския съюз, съгласуван между Лондон и Брюксел.

"ЕС ни направи редица отстъпки ... Предложението на Европейския съюз, че митническата зона ще се разпростира само върху Северна Ирландия, е оставено настрана и е заменено с ново временно митническо споразумение, обхващащо цялата територия на Обединеното кралство", каза Мей. "Ние също така осигурихме гаранции за пълния достъп на бизнеса в Северна Ирландия до целия британски пазар", добави премиерът на Великобритания според БГНЕС.

Франция одобрява сделката по Brexit, но отправи предупреждение

Предложеното споразумение за Brexit е „добра новина за френската икономика“, но Париж трябва да внимава при прилагането ѝ, ...

Тя обърна внимание на факта, че ако няма споразумение за ирландската граница, проектът на споразумението предвижда удължаване на преходния период по Brexit, който иначе трябва да приключи на 31 декември 2020 г. Както е посочено в проектоспоразумението, страните могат да прибегнат до тази мярка, ако до юли 2020 г. няма решение за границата между намиращата се в ЕС Република Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство. Въпреки това Мей изрази надежда, че няма да има нужда от такава стъпка. "Не искам да удължавам преходния период и не вярвам, че ще имаме нужда от него", каза британският премиер.

Май уведоми британските депутати, че споразумението, постигнато от британските и европейските преговарящи, одобрено от британския кабинет и 27 европейски посланици в сряда, не е окончателно. "Това е проект на споразумение, което предполага, че на 29 март 2019 г. ще излезем от ЕС плавно и под установен ред, определящо параметрите на бъдещи отношения, които отговарят на националните ни интереси", каза тя.

Преди да влезе в сила, проектоспоразумението трябва да бъде одобрено на срещата на върха на ЕС, насрочена за 25 ноември и след това да получи зелена светлина от парламента на Европейския парламент и британските законодатели. Последната задача изглежда е най-трудната за Мей. Както съобщи вестник The Guardian, позовавайки се на член на управляващата консервативна партия - евроскептика Марк Франсоа, към дадения момент 84 тори са против текста на споразумението. Ако те бъдат подкрепени в това от членове на опозиционната Лейбъристка партия, тогава сделката Brexit в сегашната й форма няма шанс да се реализира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа