Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тереза Мей засега успява да удържи вътрешното недоволство срещу себе си

09 май 2019, 09:12 часа • 1511 прочитания

Британският премиер Тереза Мей изглежда си спечели още една седмица в постоянната битка да удържи премиерското място, като намекна, че може да има гласуване на сделката с ЕС за Brexit преди европейските избори (23 - 26 май), коментира лявото британско издание The Guardian, цитирано от Агенция "Фокус".

Мей обеща да направи нова среща с представители на организацията на редовите депутати от Консервативната партия – Комитетът 1922, които поискаха от нея да определи кога точно ще подаде оставка както от поста премиер, така и от председателското място на консерваторите.

След две седмици на яростни искания от консервативни депутатите да даде ясна дата за заминаването си, сър Греъм Брейди, председател на Комитет 1922, каза, че Мей се е съгласила да се срещне с него и 13-те членове на изпълнителния съвет на организация. Той не е дал никакви индикации, че Мей има намерение да обяви дата за оставката си, но обещава да даде на премиера една допълнителна седмица за междупартийните преговори за Brexit с Лейбъристката партия, преди "торите" да тръгнат да променят правилата за вот на доверие и да може да се гласува такъв в период, по-кратък от една година. Брейди, който се среща с Мей два пъти през последните няколко седмици, каза, че е убеден, че сега тя ще се опита да прокара закони за Brexit като начин за ратифициране на сделката - макар че не е ясно как може да събере мнозинство.

"Намерението е да имаме по-нататъшно гласуване, вероятно второ четене на законопроекта за споразумението за оттегляне преди европейските избори и се надяваме в много по-близко бъдеще от това. Това е моето разбиране", каза той.

Източници от Даунинг Стрийт заявиха, че е малко вероятно законопроектът да бъде внесен в парламента, без да е сигурно, че той ще бъде приет.

Брейди заяви, че след срещата с министър-председателя ще има "допълнителни обсъждания". "Ще вземем решенията си, каквито и да са те, след този разговор", каза той.

Междувременно стана ясно, че на предстоящия неформален Европейски съвет в румънския град Сибиу няма да има обсъждане на Brexit по същество, твърди The Independent. Преди срещата в румънския град Сибиу в четвъртък, неназован източник от ЕС е заявил, че срещата на високо равнище "ще е свободна от Brexit зона". Тереза Мей няма да присъства на срещата в Сибиу, въпреки че Обединеното кралство се очаква да бъде представено в кулоарите.

Форумът в Сибиу има за цел да започне обновяването на ЕС след поредица кризи, като Брекзит, миграцията и икономическите проблеми в еврозоната. . Първоначално неговата дата беше избрана така, че да се осъществи след излизането на Великобритания - план, който се промени заради настъпилите събития.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес