The Guardian: Могат ли депутатите да спрат Борис Джонсън за Brexit без сделка

4036
The Guardian: Могат ли депутатите да спрат Борис Джонсън за Brexit без сделка
Снимка: Gettyimages.com

Какво могат да направят депутатите, за да спрат Brexit без сделка. Тъй като Борис Джонсън настоя, че като премиер ще изкара Обединеното кралство от Европейския съюз до края на октомври на всяка цена, това е въпрос, който ще бъде задаван често през следващите месеци, пише британското издание The Guardian в материал, преведен от "Фокус". Ето какво още се казва там:

"Ако, както се очаква, Джонсън се нанесе на Даунинг стрийт номер 10 следващия месец, той няма да има достатъчно време да договори нова сделка за Brexit с ЕС. Нещо повече, той смята, че заплахата от излизане без споразумение е ключова, за да се спечели концесия от Брюксел в последната минута. От това следва, че правителството на Джонсън ще се старае да запази опцията на масата.

ЕС изключва преразглеждането на сделката за Brexit

Европейският съюз напълно изключва възможността за преразглеждане на настоящото споразумение относно условията за излизане на Обединено...

Проблемът? Въпреки настояването на Джонсън, че депутатите се приближават до идеята, парламентаристите са страстно против и обещават да направят каквото могат, за да го спрат. Но какво всъщност могат да направят тези депутати, за да спрат Брекзит без сделка?

В изказване пред програмата „Днес“ в четвъртък сутринта, доскорошният претендент за лидерското място в Консервативната партия и сегашен твърд поддръжник на Джонсън Доминик Рааб, предположи, че като премиер бившият кмет на Лондон може просто да игнорира парламентарните усилия за спиране на Brexit без сделка. Той посочи, че всяко предложение на депутатите по този въпрос „ще има нулев правен ефект“ и може да бъде заобиколено.

Този възглед се споделя от много парламентарни поддръжници на Джонсън. Те твърдят, че независимо че парламентът може да гласува многобройни предложения, призоваващи Джонсън да отложи член 50 ли да изключи сценария без сделка, той може да ги игнорира. Дори предложение за наказание, според което народните представители могат да блокират заплатата на премиера в протест срещу такова решение няма да има голям ефект. Едва ли Джонсън е зле с парите, или ще се засегне.

Поддръжниците на Джонсън твърдят, че за разлика от Тереза Мей, той наистина е готов да реализира Brexit без сделка. Както ми каза един от министрите на кабинета: „Проблемът с Брекзит без сделка не беше, че депутатите няма да го направят, а че министър-председателят няма да го направи.“ Според някои Мей не е направила реални усилия в борбата срещу поправката Куупър/Летуин, която принуждава правителството да иска удължаване на член 50.

Ако предложението се провали, има драстичен вариант на вот на недоверие към правителството. Ако мнозинството от депутатите гласува против правителството, то ще падне. Ако не бъде сформирано ново правителство, ще последват избори. Никой не може да предположи как след това общините ще спрат Брекзит без сделка - но ако Обединеното кралство проведе общи избори, очакваме Брюксел да предостави кратко удължаване, за да разреши въпроса.

Борис Джонсън пак заплаши с твърд Brexit

Очертаващият се като бъдещ британски премиер Борис Джонсън каза, че Великобритания ще излезе от Европейския съюз на 31 октомври, незави...

Има ли достатъчен брой гласове? И Амбър Ръд и Тобиас Елууд казсват, че знаят за достатъчно депутати от торите, които биха гласували срещу правителството, ако моментът е подходящ. Но и двамата подчертаха, че самите те не биха стигнали толкова далеч да гласуват срещу собственото си правителство.

Единствените двама народни представители от Консервативната партия, които обявиха публично, че биха се решили на такава стъпка са Кен Кларк и Доминик Грийв. Със заплахите, че повече няма да бъдат номинирани за депутати, може на повърхността да излязат още парламентаристи, които сметнат, че няма какво повече да губят. Но ще трябва да са повече, предвид това, че няколко евроскептични лейбъристи може да се въздържат и да способстват излизането на Великобритания от ЕС.

Оттук следва, че всякакви схеми на лейбъристите за вот на недоверие преди лятната ваканция – която ще започне веднага щом встъпи в длъжност новият премиер – ще бъдат преждевременни. Повечето консерватори на ръба казват, че ще обмислят подобни действия, ако вярват, че всяка възможност е изхабена и вече няма шанс за Brexit със сделка. Съюзниците на Джонсън смятат, че най-вероятно такъв вот може да има през есента, когато всичко около Брекзит ще е по-ясно.

Предвид това, че вот на недоверие се възприема като червена линия, няма друга опция за сваляне на правителството и предотвратяване на Brexit без сделка. Консерваторите може да откажат да да гласуват бюджета и по този начин да спрат парите на правителството и да го блокират. Излизането в стачка може да изпрати ясно послание, без да се преминава към сваляне на собственото си правителство. Но това също е много смел акт.

И накрая, имаме Джон Бекроу, описван като „председател активист“ от някои тори. Много проевропейски консерватори се надяват на Бекроу – че той ще намери начин как да реализира тези планове без да има нужда да се гласува срещу правителството.

Борис Джонсън: Споразумението за Brexit може да бъде предоговорено

Двамата кандидати за лидерския пост в Консервативната партия и бъдещ премиер Борис Джонсън и Джереми Хънт отправиха първите си официалн...

Оттук следва, че парламентарният конфликт около Brexit без сделка, най-вероятно ще се превърне в игра на блъфове - и лагерът на Джонсън залага на това депутатите да мигнат първи."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа