Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп натиска Германия да се откаже от "Северен поток 2"

18 май 2018, 07:14 часа • 1873 прочитания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява Германия да се откаже да поддържа строителството на газопровода "Северен поток 2", съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на информация от дипломати от Германия, САЩ и ЕС.

Според изданието Тръмп се опитвал да убеди канцлера Ангела Меркел да се откаже от поддръжката на проекта по време на тяхната среща, която се състоя през април. Тръмп обещал, че в замяна Вашингтон ще започне преговори с ЕС за ново търговско споразумение.

The Wall Street Journal отбелязва, че Меркел не се отказала от проекта, но заявила, че ЕС е готов да предложи на САЩ "по-тясно сътрудничество" в газовата сфера, ако американската страна на постоянна основа се откаже от прилагането на мита за стомана и алуминий по отношение на Евросъюза, пише БГНЕС.

По-рано Сандра Оудкърк от Държавния департамент на САЩ заяви, че САЩ не изключват въвеждане на санкции срещу компании, които участват в реализирането на проекта "Северен поток 2". Тя подчерта, че Вашингтон се опитва да убеди европейските си партньори по дипломатически път в необходимостта този проект да не се реализира.

Припомняме, че Германия вече издаде всички необходими разрешителни от нейна страна, за да бъде реализиран "Северен поток 2".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес