Турция уведомила Белгия за един от атентаторите, но с непълни сведения

1853
Турция уведомила Белгия за един от атентаторите, но с непълни сведения
Снимка: Gettyimages.com

Белгия е получила от Анкара през 2015 г. сведения за задържането в Турция на един от терористите камикадзе в Брюксел - Брахим Бакрауи, но те са били непълни.

"Получихме само стандартно уведомление, в края на юни (2015 г.) не ни съобщиха къде и кога той ще бъде депортиран. В края на юни белгийското посолство (в Турция) е получило само стандартно съобщение, че наш гражданин е арестуван близо до сирийската граница, и нищо повече. На 14 юли той е бил депортиран, без допълнително уведомление", заяви белгийският правосъден министър Кун Генс в рамките на заседанието на Съвета на ЕС.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че един от терористите на име Ибрахим Бакрауи, извършил терористичен акт в Брюксел, е бил арестуван от турските власти в провинция Газиантеп, на границата със Сирия през юни 2015 г. и депортиран в Белгия. Според Ердоган, белгийските власти са освободили мъжа, въпреки предупрежденията на Анкара, че той "има връзки с чуждестранни терористи".

Както обясни Кун Генс, Белгия е узнала за депортирането му едва когато самолетът му вече се бил приземил на амстердамското летище Схипхол, предаде БГНЕС.

Атентаторите самоубийци на летище „Завентем” и метрото в Брюксел на 22 март са братята Халид и Брахим Бакрауи. Брахим е един от атентаторите на летището в Брюксел, а Халид е атентаторът в метрото.

Братята са били издирвани от полицията, тъй като са заподозрени, че са наели жилища за укриване на парижките атентатори. Те са известни на силите на реда като дългогодишни престъпници в Брюксел.

Белгия намали предупреждението за тревога, метрото oтново остана затворено

Белгия намали предупреждението за потенциална опасност до второто най-високо. Това заяви вътрешният министър на страната Жан Жамбон. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа