Туск: ЕС трябва да избегне всякакво лицемерие по случая Кашоги

526
Туск: ЕС трябва да избегне всякакво лицемерие по случая Кашоги
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

ЕС трябва да настоява за пълните детайли по убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги и да избегне каквото и да било „лицемерие“, предупреди президентът на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от БГНЕС.

В реч пред Европейския парламент Туск каза, че очаква от страните-членки и институциите на ЕС да избегнат всяка "двусмислена игра" по отношение на убийството на критик на Саудитска Арабия - голям западен съюзник.

Туск намира позицията на Лондон за "учудващо твърда"

Евросъюзът преценява позицията на Лондон за Brexit като „учудващо твърда”. Това се казва в разпространено днес заявление на...

Туск може би намеква за опасенията, че някои в Европа биха поставили финансови или политически интереси пред настояването за истината.

"Това беше толкова ужасно престъпление, че дори и най-малката следа от лицемерие би стоварила срам върху нас", каза Туск пред евродепутатите и членовете на Европейската комисия.

"Не е моя ролята да заявя кой иска да защити интересите си тук, но знам едно нещо: единственият европейски интерес е да разкрие всички подробности по този случай, независимо кой е зад него", каза бившият полски премиер.

"Знаейки вашата чувствителност и решителност, вярвам, че няма да позволите на Европа, държавите-членки или институциите да се включат в каквато и да било двусмислена игра".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не си позволи да насочи вината за смъртта на саудитски критик към саудитското ръководство.

Лидерите на ЕС не се разбраха за миграцията, ще полагат още усилия

Лидерите на държавите членки на Европейския съюз (ЕС) не постигнаха споразумение относно миграцията на неформалната среща на върха в За...

Но в речта си във вторник той каза, че убийството е планирано щателно, като настоява всички участници да бъдат изправени пред съда. Той споделя подробности с най-големия съюзник на Саудитска Арабия - Съединените щати.

След 17 дни на яростно отричане Саудитска Арабия заяви в събота, че журналистът е бил убит "юмручен бой" в саудитско консулство в Истанбул - без да разкрива местонахождението на неговото тяло.

Това твърдение беше посрещнато категорично скептично по целия свят.

Преди това Саудитска Арабия твърдо отхвърляше твърденията на турски представители, че Кашоги е бил убит от саудитски агенти, които са разчленили тялото му. Рияд твърдеше, че опонентът на властта е излязъл жив от дипломатическото представителство. Анализаторите смятат, че закъснялото признаване от страна на Саудитска Арабия за убийството на Хашоги е насочено към изместване на отговорността за това деяние от властващия престолонадследник принц Мохамед бин Салман.

Кралството уволни двама високопоставени помощници на престолонаследника , както и трима разузнавателни служители и арестуваха 18 саудитски заподозрени, в което някои анализатори видяха изкупителна жертва, с която за да потушат глобалното възмущение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com