Украинският генщаб предупреждава: Не е безопасно в Севастопол (ВИДЕО)

8616
Украинският генщаб предупреждава: Не е безопасно в Севастопол (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Не е безопасно във временно окупирания Севастопол. Така в сутрешната сводка на украинския генерален щаб започва съобщението, касаещо удара в Крим, извършен преди повече от 24 часа. При него беше поразена база за горива: Украинците си отмъщават за Уман: Удар в Крим, удар и по руска военна база в Запорожието (ВИДЕО)

Украинският щаб е категоричен, че е поразена руска база за горива с дронове, в резултат на което са унищожени 10 резервоара тоест около 40 000 тона гориво. Още вчера украинското разузнаване обяви, че това гориво е било предназначено за руската армия – думите са на Андрий Юсов, офицер от украинското ГРУ. Той добави, че ударът помага много на украинската армия.

От руска страна още вчера омаловажиха случилото се – бил поразен само един резервоар, нямало жертви, нямало проблеми с доставката на горива. Това заяви назначеният от руснаците губернатор на Севастопол Михаил Развожаев. В социалните мрежи има твърдения, че основната база за гориво на Руския черноморски флот не е в залива Козачи, а източно от залива на Севастопол тоест ударът няма да повлияе на работата на Руския черноморски флот.

Остава неясно с колко точно дрона беше извършена атаката – популярният руски телеграм канал "Рибар", свързван с финансиране от Евгений Пригожин, говори за атака с три групи дронове "Мугин-5" тоест не по-малко от 10 дрона и че имало координация с френски безпилотен самолет. За успешно отразяване на такива атаки трябва да се ползват мобилни групи с РПГ, а не толкова ПВО, дават мнение от "Рибар".

На този фон от Перм дойде новина, че има пожар в местен завод, произвеждащ боеприпаси за ракетни системи за залпов огън:

(КАРТА) Бахмут обаче си остава най-горещата точка на активни военни действия и съмненията, че украинците ще отстъпят в крайна сметка от града преди да започне контраофанзивата. Боевете на юг в града са при Индустриалния колеж, като има нови геолокализирани кадри, показващи украински обстрел по руски позиции:

Друга позиция, при която има сериозен бой, е Втора градска болница в Бахмут. В украинския телеграм канал "Бахмутски демон" има няколко съобщения с общ знаменател – при добро желание атакуващите руснаци може да бъдат хванати в капан и "да затворим капака на ковчезите им". В канала изрично пише, че няма никакъв артилерийски глад, който да тормози ЧВК Вагнер, както се оплаква създателят им Евгений Пригожин. Отделно е уточнено, че при Хромово, на 2 километра западно от Бахмут, в последните няколко дни битките са жестоки, с промелив успех – същото казва в дневния си обзор и руският пропагандист Семьон Пегов. Говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати е категоричен, че украинската армия в Бахмут не е с прекъсната логистика.

(КАРТА) По другите фронтове нещата остават без сериозни промени – по-активни са военните действия само при Авдеевка, но руснаците така и не намират път за пробив нито от север, нито от юг, за да опитат да обкръжат града. "Рибар" съобщава и за две украински контраатаки при Водяне, на юг от Авдеевка

ОЩЕ: Русия се мъчи да се присламчи към Китай за война със Запада, в Бахмут се лее кръв (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Полша разби руска шпионска група

Австралия и Нова Зеландия евакуират туристи от Нова Каледония

"Помощта за Украйна се бави твърде много": Зеленски поиска по-силно ангажиране на Запада във войната (ВИДЕО)

Губернатор на Харковска област: Водят се сражения за всяка къща близо до руската граница

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 21.05 - Какви са плановете на Русия за Харков?

Заради загубите: Москва нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти

2 години откакто получихме заповед да предадем "Азовстал": Ексклузивни СНИМКИ от преговорите с руснаците

Заради Раиси: Папа Франциск изрази съболезнования на върховния аятолах

Руснак си боядиса косата в жълто и синьо, отнесе глоба от съда в Москва (СНИМКА)

Легитимен президент ли е все още Зеленски?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа