Украинско градче поиска договор с ЕС, дори и ако Украйна не подпише

18112
Украинско градче поиска договор с ЕС, дори и ако Украйна не подпише
Снимка: Getty Images / Guliver

Бунтовете в Киев срещу решението на украинското правителство да не подписва споразумение за асоцииране с Европейския съюз са фокус на международно внимание от началото на седмицата. Оказа се обаче, че при тези протести има и изненада - малко украинско градче поиска само да подпише договор за присъединяване към ЕС, без участието на украинската държава, информира bTV.

Градчето Рава-Руска е отдалечено само на 2 км от границата с Полша и сякаш е попило от европейския дух на западната си съседка, която вече близо 10 години е член на общността. Затова местните власти държат да влязат в обединена Европа, въпреки че миналата седмица Киев обяви замразяване на присъединителния процес.

"Не политиците днес създават историята и не те вземат решенията. Правят го хората, които подписаха този призив. А той гласи, че обикновените хора - без политици, политически лозунги и цветове - искат да станат част от Европейския съюз", категорична беше Ирина Вересчук, кмет на Рава-Руска.

Жителите на градчето са убедени, че членството в ЕС ще бъде от полза за Украйна. Кметицата на бунтовническото градче приветства хилядите непримирими, които излязоха по улиците, за да изразят своя протест. Ирина Вересчук призовава и други градове да последват примера на Рава-Руска. Тя сподели, че местните не са съгласни, не припознават и няма да се подчинят на "антиукраинското" решение на управляващите.

Както е добре известно, на 29 ноември предстои среща във Вилнюс, на която трябваше да бъде подписано споразумението между Украйна и ЕС. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу и президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой вече заявиха, че все пак се надяват Киев да сложи подпис на срещата.

Азаров: Украйна все още иска споразумение с ЕС

Украинският премиер Николай Азаров заяви, че Киев все още иска да постигне историческо споразумение с ЕС за по-близки отношения, въпре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа