Украйна: битката за Донбас възражда спомена за Вердюн

1603
Украйна: битката за Донбас възражда спомена за Вердюн
Снимка: Telegram.com/Pavlo Kyrylenko

Районът около украинския град Бахмут в Донбас в момента е една от най-горещите точки на войната на Путин в Източна Украйна. Дъждовете, калният терен и лошото време правят сраженията там особено мъчителни. И двете страни в конфликта са струпали на място значителна военна сила.

Град Бахмут в Донецк се превърна в място на едни от най-ожесточените сражения във военния сблъсък между Русия и Украйна. Те много напомнят на боевете през Първата световна война.

Паралелите с Вердюн

Въпреки силната украинска съпротива, през последната седмица руските сили успяха да превземат няколко села южно от Бахмут, съобщи ZDF. Вероятно планът на Москва е районът да бъде обкръжен от юг. Съпротивата на украинската отбрана, лошото време и неподходящият терен затрудняват по-мащабни операции, правейки руски пробив невъзможен за момента, коментира обществената телевизия: "Заради неблагоприятните климатични условия и месеците на непрекъснат обстрел, фронтовата линия в Бахмут много напомня за битката при Вердюн през Първата световна война." Тогава в сраженията, продължили от февруари до декември 1916 година, загиват над 160 хиляди французи и почти толкова германци.

Американската Си Ен Би Си също коментира историческия паралел между сраженията, разделени исторически от повече от век. Битката за Вердюн отдавна е станала символ на опустошението и високата човешка цена на войната, припомня телевизията.

Въпреки завоюването на малки райони край Бахмут, руските войски понасят тежки загуби, се казва още в анализа на ZDF: "В руската армия изглежда е обичайна практика новомобилизираните (т.е. зле обучени и екипирани) войски да се разполагат на първа линия, докато по-опитните остават на втора и трета линия. Този подход помага на Русия да запази по-боеспособните си сили, но води до големи загуби сред мобилизираните войници."

Сраженията около Херсон на спират

Въпреки че Украйна успя да си върне Херсон, градът продължава да бъде в обсега на руската артилерия и редовно е обстрелван. Това води до жертви сред цивилните, разрушаване на важна инфраструктура и до сериозни предизвикателства пред електропреносната система на страната в най-студените месеци от годината. Заради проблемите с тока, Киев обмисля дори временно да възобнови използването на стари железопътни композиции с парни локомотиви.

"Превземането на Бахмут се превърна в ключова стратегическа цел за руските сили, които смятат, че овладяването му ще им позволи да прекъснат украинските линии за снабдяване и ще могат да напреднат към контролираните от украинците градове Славянск и Краматорск", обяснява в репортажа си Си Ен Би Си.

"Окопи, разрушения, планини от трупове"

Юрий Сак, съветник на украинския министър на отбраната Олексий Резников, казва, че градът е толкова разрушен, че "започва да прилича на град призрак". Бахмут дори бива сравняван с Мариупол в Южна Украйна, заради сходната руска тактика с използване на много артилерия, за да бъде "изравнен със земята": "Снимките и видеоклиповете от този район вече напомнят на Първата световна война ... (има) изгорени дървета, окопи, разрушения, планини от трупове на руски нашественици, наистина, наистина е ужасяващо", посочва военният съветник.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За създаване на "терористично общество: Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа