Украйна: Използвахме успешно дрон с обсег 1000 км наше производство

8955
Украйна: Използвахме успешно дрон с обсег 1000 км наше производство
Снимка: Facebook/Nataliya Sad

Украйна е използвала успешно безпилотен летателен апарат собствено производство с обсег 1000 км., съобщи оръжейното предприятие „Укроборонпром“.

Говорителят на компанията Наталия Сад публикува във Фейсбук селфи с началника на украинския генерален щаб Валерий Залужни, Микола Олешчук – командващ украинските военновъздушни сили, и Юрий Гусев, директор на „Укроборонпром“, на което тримата се усмихват. Сад пояснява, че снимката е направена „след успешното използване на украински дрон с обсег 1000 км“.

ВИДЕО: Нови военни дронове за Украйна, ето какво могат

През юли, 2023 година, ще ги получите. Така британското министерство на отбраната рекламира в специален видеоклип какви дронове ще бъда...

Повече подробности за това какво трябва да се разбира под „използван“ – преминал изпитания или използван в конфликта с Русия, не бяха разкрити. Украинските военни, правителството и частни компании работят по създаването на арсенал от евтини и лесни за производство дронове с надеждата те да доведат до коренна промяна на бойното поле във войната с Русия. Украйна използва безпилотни летателни апарати за разузнаване и нападения срещу руските войски. Миналата есен „Укроборонпром“ обяви, че завършва работата по нов дрон с обсег 1000 км и бойна глава, тежаща 75 килограма, пише БТА.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Днес президентът Володимир Зеленски подписа закон, освобождаващ украинските производители на безпилотни летателни апарати от митнически налози и ДДС, съобщи в "Телеграм" депутатът Ярослав Железняк. Ръководителят на украинското военно разузнаване обвини Русия, че е „минирала“ охладителя на реакторите в окупираната от Москва Запорожка АЕЦ в Южна Украйна.

„Най-страшното е, че през това време Запорожката АЕЦ беше допълнително минирана, а именно беше миниран охладителят“, каза по телевизията Кирило Буданов, началник на Главното разузнавателно управление (ГУР), без да представи доказателства в подкрепа на твърдението си. Ройтерс отправи запитване за коментар до руското министерство на отбраната.

Путин нареди да се "интегрират" дроновете във въздушното пространство на Русия

Руският президент Владимир Путин, който се издирва от Международния наказателен съд Хага е издал заповед да се "интегрират" дроновете в...

Огромният шестреакторен комплекс на Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа, беше окупиран малко след като силите на Москва нахлуха в Украйна през февруари миналата година. Двете страни се обвиняват взаимно в обстрелване на централата и околностите ѝ, а международните усилия за установяване на демилитаризирана зона около нея засега удрят на камък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com