"Украйна ли? Че тя не е нищо повече от слаба жена"

6636
"Украйна ли? Че тя не е нищо повече от слаба жена"
Снимка: принтскрийн/YouTube/Sevastopol Life

Две седмици преди нахлуването в Украйна преди година руският президент Владимир Путин каза на Киев следното относно спазването на споразуменията от Минск: "И да ти харесва ти, и да не ти харесва - търпи, моя красавице". Фразата, тиражирана от всички държавни медии в Русия, е цитат от песен.

"Това всъщност е продължение на наратива, че Украйна е слаба жена, която трябва да прави това, което ѝ казват мъжете", коментира Елизавета Гауфман, изследователка на общественото мнение и преподавателка в университета в Гронинген. Тя вече е наблюдавала подобна реторика в руските социални медии в периода 2014-2015 година в контекста на Евромайдана в Украйна и сега вижда как същите внушения оживяват.

Русия иска да "спасява" Украйна

Обществената организация "Detector Media", която анализира украинските медии, е изследвала как Кремъл разпространява военна дезинформация, използвайки половите стереотипи. Проучени са били 45 хиляди акаунта в социалните мрежи и са били идентифицирани няколко ключови послания за украинските жени. Те често са наричани обидно "хохлушки" и "проститутки, разпространяващи различни болести". Нерядко се срещат шеги за изнасилванията на украинки, които са възприемани като "военна плячка". Говори се и за "слабостта на украинската армия", щом в нея се сражават "дори жени".

Тази пропагандна тенденция продължава. През ноември руският държавен вестник "Аргументи недели" в коментар на изявление на украинските власти, че най-добрите шпиони на страната са жени, ги нарече "проститутки". А Олга Скабеева, водеща на телевизионното шоу "60 минути", осмя украинките, снимали се с традиционни костюми за календар, за да наберат средства в подкрепа на украинската армия. "В общи линии те заработват с това, с което са се утвърдили в цяла Европа", написа тя в канала си в Telegram.

"Още през 2014-а година в руските социални мрежи бе популярен наративът за трите сестри - Русия, Украйна и Беларус. Двете сестри са добри, а Украйна е проститутка, която се чуди как да съблазни мъжете. И ето - Русия я спасява", разказва Гауфман. Според нея този наратив, заедно с обичайния, че "всички украинци са нацисти", е бил много ефективно инструментализиран от руската пропаганда. "Наративът за нацизма е изграден върху агресивната мъжественост. И ако нацизмът е мъжествен и от него трябва да се страхуваме, то някаква жалка жена не може да поражда страх - тя трябва да бъде спасявана."

Руснаците не смятат Зеленски за равен

Анна Сидоревич, изследователка на историята на феминизма и пола, аспирантка в Института за политически изследвания "Sciences Po" в Париж, също открива подобни тенденции. Според нея в момента за руската пропаганда на преден план е идеята за денацификация на Украйна, но метафорите за пола не са отпаднали - само са по-малко директни.

"Пропагандата подчертава, че Зеленски е клоун, актьор, слаб хуморист, че обикаля западните държави и проси. Тази пейоративна лексика има за цел преди всичко да покаже провала му като лидер, президент и мъж, да го унижи чрез неговата слабост, чрез това, че няма сериозна мъжка професия, а е клоун", посочва Сидоревич. За патриархалното общество актьорите, които показват чувства, не са мъжествени, обобщава тя. "В Русия за лидер се смята по-скоро кагебеецът, военният, в краен случай бизнесменът, поради което руските официални лица не смятат Зеленски за свой равен - те винаги са му се подигравали, подиграват му се и сега."

Елизавета Гауфман отбелязва, че феминизация се наблюдава не само спрямо Украйна, но и спрямо САЩ и техните лидери, а Европа се представя като "царство на хомосексуализма" - "Гейропа". Освен това се твърди, че Русия е истинска държава, а Украйна - не.

Клишетата за пола

Гауфман обяснява използването на половите стереотипи в антиукраинската реторика по следния начин: "Джендър метафорите са ефективни, защото са изградени върху доминиращото разбиране за отношенията между жените и мъжете в руското общество: мъжете са по-силни, а жените по-слаби, той води, а тя се подчинява".

"Мъжествеността във външната политика е много опасна и може да доведе до по-нататъшна ескалация, щом трябва непрекъснато да доказваш, че си "истински мъж". Обикновено това става чрез насилствени действия", предупреждава Гауфман. Тя е прогнозирала ескалация на конфликта още през 2015-а година, но не в такъв мащаб. Тогава обаче сметнали предупрежденията ѝ за преувеличени. Сега Гауфман вижда, че наративът на руската пропаганда започва да еволюира от джендър контекст към "сатанизиране и демонизиране на Украйна". "А от сатана по-нататък вече не може да се върви, няма накъде да се насочиш ."

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com