Украйна обучава агенти за тайни операции в Русия без разрешение от Кирило Буданов

3925
Украйна обучава агенти за тайни операции в Русия без разрешение от Кирило Буданов
Снимка: принтскрийн/YouTube/Телеканал 1+1

Интересни новини от фронта в Украйна - украински шпиони планират тайни операции на руска територия, пише британското издание The Times. Агентите се обучават в тренировъчен център в Югоизточна Украйна - секретно съоръжение, в което е почти невъзможно да се проникне. Мерките за сигурност са безпрецедентни.

Кореспондент на The Times се е добрал до базата с офицер от украинското разузнаване, наречен в материала Николай (не е истинското му име), който командва агентите. Преди пътуването журналистът изключва телефона си и го поставя в чанта, блокираща сигнала, заради затегнатите мерки. Той отбелязва, цитиран от УНИАН, че атмосферата в базата го е поразила още от първите секунди. Видял е десетина мъже и една жена - "изглеждали невероятно млади и дребни", докато тренирали с оръжия.

Още: Украински партизани проникнаха в "Росгвардия" насред Москва (ВИДЕО)

Мишени с лика на Путин

В базата има закрито стрелбище с мишени в образите на диктатора Владимир Путин, началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов и министъра на отбраната Сергей Шойгу, както и на няколко руски пропагандисти.

"Построих това място сам, със собствените си пари. Правителството е твърде бавно и бюрократично. Трябва бързо да обучаваме хората и да ги подготвяме. Няма правителствени специализирани лагери за обучение за операциите, необходими за водене на тази война", казва Николай.

Още: Кой подслушва Залужни, докато Путин обещава "проблеми" за НАТО? (ВИДЕО)

Специални мисии без разрешение от Буданов

В базата се обучават шпиони за специална мисия на руска територия. "Те се подготвят за трансгранична мисия в Русия тази вечер. Условията са идеални. Ниски облаци скриват луната и звездите. Руснаците не ги чакат. Ще се облекат в цивилни дрехи, ще имат фалшиви документи, няма да имат телефони, ще използват компас, карта и ще броят крачки, за да се ориентират", обяснява Николай.

Още: Легион "Свобода на Русия" унищожи цистерна с гориво на "Роснефт" във Воронеж (ВИДЕО)

Офицерът обяснява, че мисиите му не са командвани или разрешени от ръководителя на военното разузнаване Кирило Буданов. Според него по време на процедурата по одобрение "ще бъде пропусната възможността".

Николай отказва да предостави подробности за конкретните операции, провеждани от неговите хора. Казва, че сред агентите има и руснаци. "Имаме и руснаци вътре в Русия, които ни помагат - хора, които виждат колко безсмислена е тази война и мразят престъпния режим", казва той.

Снимка: Кирило Буданов, източник: Президентство на Украйна

ГУР публично обяви няколко впечатляващи рейда, най-известният от които беше нощният рейд с джетове, при който специалните сили забиха украинско знаме на брега на Крим.

"Наричаме хората, които извършиха това, бригади на Спилбърг. Отидохме, видяхме, заснехме. Това беше загуба на време и ресурси. Кирило (Буданов - бел. ред.), както винаги, се интересуваше повече от това да изпрати хора, които да правят рекламни филми, отколкото от сериозни операции", казва войникът от специалните сили в критиката си към топ разузнавача на украинците.

Още: Легионът "Свобода на Русия" с нападение в Белгородска област

"Технологиите ни ще победят руското месо и стомана"

Николай признава, че Украйна "не може да се конкурира с Русия по брой на хора и оръжия". "Можем да се конкурираме само по отношение на хирургическите техники. Технологиите и нашето предприемаческо мислене ще победят руското месо и стомана", отбеляза той.

На фона на тревожните новини за проблеми с продължаването на западната подкрепа за Украйна офицерът заявява, че перспективите за украинските въоръжени сили в този случай ще бъдат разочароващи.

"Ще бъде трудно. Но ние няма да се откажем. Ще отидем в горите, планините, полетата. Това ще бъде партизанска война. Винаги можем да намерим оръжия. Вижте как защитавахме Киев и летище Гостомел в началото на войната. Нямаше заповед за това. В началото правителството беше твърде дезорганизирано и хората не чакаха да им се каже да защитават страната си. Ние вдигнахме оръжията си и изтласкахме руснаците назад. Ще го направим отново, независимо от това какво казва което и да е правителство", смята Николай.

Още: Украински командир: В "Азов" и спецподразделението "Кракен" проникват агенти

*Заглавната снимка е илюстративна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа