Украйна поиска изпращането на европейски миротворци в Донбас

4951
Украйна поиска изпращането на европейски миротворци в Донбас
Снимка: Getty Images/Guliver

Украйна поиска от ЕС да изпрати миротворци за стабилизирането на обстановката в източните региони на страната, предаде АФП.

Високопоставени европейски чиновници кацнаха в Киев за ключова среща на върха с бившата съветска държава, която се провежда на фона на продължаващия конфликт със сепаратистите в Донбас, за които западните политици смятат, че са подкрепяни от Русия. Европейските лидери от своя страна призоваха украинското правителство да ускори антикорупционните реформи в замяна на по-близки отношения с блока.

Украйна може да получи първите 600 млн. от ЕС в края на юни

Украйна може да получи първия транш в размер на 600 милиона евро от разделената на три спасителна програма на ЕС от 1,8 млрд. евро, п...

„Имате могъщ съперник, но също и много приятели. Можете да разчитате на тяхната помощ, но това няма да е достатъчно, освен ако вие самите не промените Украйна“, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Западно-настроеният президент на Украйна Петро Порошенко на свой ред заяви, че страната му на пръв ред трябва да стабилизира индустриализирания Изток, където сепаратистите владеят частично два региона и където обстрелът продължава, въпреки подписаното през февруари примирие.

Междувременно наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) край Широкине съобщават, че са станали свидетели на най-интензивния обстрел от началото на боевете там в средата на февруари. Членовете на мисията на ОССЕ са видели и придвижване на тежко въоръжение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа