Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна потвърди за удара по Антоновския мост, но отрече руската версия за убити цивилни

21 октомври 2022, 14:45 часа • 6238 прочитания

Въоръжените сили на Украйна потвърдиха, че са нанесли удар по Антоновския мост, който свързва Херсон, разположен на западния бряг на р. Днепър, с частта от Херсонска област, намираща се на отсрещната страна. Киев обаче отрича версията, разпространена в руските медии, че има трима убити цивилни и 9 ранени вследствие на атаката. След това тези цифри нараснаха до 4 жертви и над 10 пострадали.

Това се разбра от думите на говорителя на Оперативното командване „Юг“ Наталия Хуменюк, цитирана от Kyiv Independent.

"Окупаторите сами си противоречат, тъй като многократно са заявявали, че са принуждавали хората да си останат вкъщи след полицейския час", каза Хуменюк. "(Те твърдят, че) предприемат много строги мерки срещу тези, които нарушават полицейския час. Там не е имало цивилни граждани".

"Хората, които са загинали или са били ранени, трябва да са били руски войници", добави тя.

През нощта украинските медии съобщиха за няколко експлозии в близост до 1,3-километровия мост, който свързва окупирания от Русия Херсон с левия бряг на река Днепър.

Днес руските медии, начело с "Интерфакс", цитираха назначения от Кремъл ръководител на Херсонската областна администрация Кирил Стремоусов, който съобщи за цивилни жертви и ранени след атаката по моста.

Назначеният от Москва пълномощник в Херсонска област Владимир Салдо на 18 октомври обяви "организирано изселване на цивилното население" от общините около Херсон към териториите на левия бряг на река Днепър. Той заяви, че всички висши руски пълномощници, включително и той самият, също ще се преместят.

ОЩЕ: Руснаците вече не крият отстъплението си от важни позиции в Херсонска област (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес