Украйна свали руски разузнавателен самолет А-50 за половин милиард долара (ВИДЕА)

12964
Украйна свали руски разузнавателен самолет А-50 за половин милиард долара (ВИДЕА)
Снимка: руско военно министерство

От военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че са свалили още един руски самолет за радарно разузнаване А-50У, каквито има само няколко на въоръжение в руските ВВС. Съобщение за това се появи в телеграм канала на командващия ВВС на Украйна Микола Олещук.

"А-50 с позивна "Баян" достатъчно летя! Поздравявам окупаторите с Деня на защитника на отечеството! Трябва да си празнувате у дома, за да не ви се скъсва баянът (баян на руски е акордеон - бел.ред.)", пише Олещук.

От Главно разузнавателно управление на Украйна допълниха, че самолетът е свален над Азовско море.

"Унищоженият А-50У е нова модернизирана версия на самолета. Това е въздушен команден пункт, който държавата агресор използва за далечно радарно откриване, контрол и насочване на удари по Украйна с ракети от стратегическата авиация. Свалянето на А-50У е пореден сериозен удар по потенциала и възможностите на терористична Москва", се казва в съобщението. По предварителна информация са загинали между 12 и 17 души екипаж.

ОЩЕ: Украинците свалиха руски самолет А-50 и бомбардировач Ил-22 над Азовско море?

На 256 км от фронтовата линия!

По неофициална информация самолетът е свален на цели 256 км от активната фронтова линия, както пише и телеграм каналът Fighterbomber, който се предполага, че се списва от бившия руски военен пилот и участник в бойните действия в Сирия Иля Туманов. Как е свален на такова разстояние, с ракети ATACMS ли, е въпросът?

Отделно от това каналът пише: "От това видео се вижда, че екипажът е имал информация, че към тях лети ракета. Те са знаели. Направили са каквото са могли. Каквото е трябвало." (на видеото се вижда как най-вероятно А-50 изстрелва топлинни примамки, за да се спаси някак, но не успява).

Припомняме, че на 15 януари, 2024 година беше свален и пое към небитието още един А-50, а по-рано по време на войната в Беларус и то на летище беше ударен друг: Беларуски партизани удариха един от най-важните руски самолети (СНИМКА). По западни оценки Русия разполагаше с едва 10 такива самолета преди войната в Украйна, като се считаше, че не всички са в състояние за оперативна работа. Украинският военен анализатор Олександър Коваленко припомни известното - тези самолети се произвеждат от 1985 г., но към днешна дата вече не се произвеждат в Русия. Според него, общо Русия има 9 такива самолета, но 1 от тях е в непрекъсната модернизация, 2 се нуждаят от ремонт, 1 беше повреден от удар с дрон в Беларус, а на 14 януари, 2024 година един от тях беше свален.

Всъщност, единната руска диспечерска служба на Каневски район съобщи първоначално за 2 свалени самолета. Появи се разяснение - имало и свален руски изтребител-бомбардировач Су-34. При свалянето на предишния А-50 в средата на януари, имаше доста интересни разяснения - заедно с А-50 тогава беше ударен и надупчен още бомбардировач Ил-22. Ил-22 е служил за радиорелейна платформа на А-50 - припомнете си експертното обяснение: Най-ценният руски самолет на скрап: Много по-голяма опасност за руско страдание в Крим

Свързваният с ФСБ руски телеграм канал ВЧК-ОГПУ вече разпространи версия какво е станало - А-50 е свален най-вероятно с ракетна установка "Пейтриът" (Patriot). Предполага се, че стрелбата е станала чрез насочване от мобилен малогабаритен широколентов разузнавателен радар, който е бил разположен на малък дрон, способен да лети дълбоко в тила на руснаците. Откриването на неговия сигнал е много, много трудно, като такива нови "джаджи" са способни не само да откриват, проследяват и дават прицел за дадена цел, но и да разграничават силуета на целта и да определят визуално нейния тип.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна започна съдебно дело срещу 28 командири, допуснали руския пробив в Харковска област

Орбан пази Путин: Спря харченето на руски милиарди за оръжие за Украйна

Драма в небето: Хеликоптер с арменския премиер Пашинян кацна аварийно (ВИДЕО)

Украинските партизани се похвалиха с успешен саботаж в Ярославъл (ВИДЕО)

Над 30 000 души са били заразени с вируси след кръвопреливане във Великобритания

Станция, пазеща Русия от ядрен удар, е поразена при атака с дронове (СНИМКИ)

Светлинки в тунела за Украйна: Мирът на Путин звучи като последен шанс за него (ВИДЕО)

77-тонен самолет прегази техник с колесника си

Очаква се транспортен хаос във Великобритания

Армията в Германия ще набира новобранци с "ТикТок"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com