Унгария блокира и фонда за 20 млрд. евро на ЕС за украинската армия

8541
Унгария блокира и фонда за 20 млрд. евро на ЕС за украинската армия
Снимка: БГНЕС

Унгария се очертава като най-голямата пречка пред опита на Европейския съюз да създаде дългосрочен фонд в размер до 20 млрд. евро за поддържане на военните запаси на Украйна.

Става въпрос за плана, според който трябва да се заделят най-малко по 5 млрд. евро годишно през следващите четири години, за да се покрият разходите на държавите от ЕС за закупуване и даряване на оръжия за Украйна и за обучение на украинските сили. Този проект бе потвърден от топ дипломата на ЕС Жозеп Борел след среща с външните министри от блока, като ръководителят на външната политика на съюза отбеляза, че по-подробни обсъждания ще има в края на август.

Орбан срещу НАТО: Вместо оръжия за Украйна - мир, вместо война - преговори (ВИДЕО)

Унгарският премиер Виктор Орбан за пореден път вби клин в силната обща позиция на НАТО в подкрепа на Украйна. От литовската столица Вил...

ОЩЕ: Нов план на ЕС за Украйна: Ракети и изтребители, "чадър" за сигурност и членство

Възраженията на Будапеща

По време на срещата обаче Унгария заяви, че ще се противопостави на фонда за 20 милиарда евро, докато Украйна не премахне най-голямата унгарска банка OTP от списъка на "спонсорите на войната". Това искане на Будапеща вече няколко поредни пъти беше представяно на най-високо ниво и заради него унгарското правителство блокираше няколко пакета помощи за Киев.

ОЩЕ: Унгария не спира - пак блокира милиони евро военна помощ за Украйна

Докато OTP не изле от списъка на международните спонсори на войната, страната няма да разреши отпускането на повече средства за Европейския механизъм за мир, с който Брюксел субсидира доставките на оръжие за Украйна.

След като спря транш от помощта за Украйна: Унгария блокира и нови санкции срещу Русия

Унгария ще блокира нови европейски санкции срещу Русия. Това заяви министърът на външните работи на страната Петер Сиярто. Решението ид...

"Не можем да преговаряме за нов финансов ангажимент на Европейския механизъм за мир, преди да бъде решен въпросът с ОTP", заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто в четвъртък, цитиран от "Политико".

Какво смятат другите държави?

Досега ЕС е отпуснал около 4 млрд. евро за военния фонд, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Само че ЕС иска да установи още по-постоянен източник на пари.

Стремежът за създаване на фонд за минимум 4 години е част от по-широките усилия на Запада да предостави на Украйна по-трайни гаранции за сигурност - дискусия, която доминираше на срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс. Борел каза, че 20 милиарда евро е "оценката на нуждите и разходите за нашия дългосрочен ангажимент за сигурност на Украйна".

Целта е да се постигне окончателно споразумение до октомври, когато лидерите на ЕС ще се съберат отново в Брюксел. Някои дипломати смятат, че дотогава позицията на Унгария може да претърпи развитие, пише "Политико".

"Нуждаем се от гаранции за сигурността на Украйна, а тези гаранции за сигурността работят най-добре, когато вървят ръка за ръка и са преплетени с това, което правим на европейско ниво", заяви германският външен министър Аналена Бербок.

САЩ готвят още военна помощ за Киев, ще включат ли пак касетъчни бомби?

До няколко дни САЩ ще обявят допълнителен пакет от 400 млн. долара за Украйна, пише CNN. Той ще включва боеприпаси за системите за...

"Не може просто да се направи предложение", добави тя. "По-скоро това трябва да бъде логично и взаимосвързано, именно за това говорим днес и ще говорим през следващите месеци", каза Бербок, обвързвайки темата с 50-те милиарда икономическа помощ от ЕС за Украйна в рамките на 4 години. Това засега е само предложение на Брюксел.

"За" и "против" цената на фонда

Това мнение се споделя и от други държави, включително Франция, Нидерландия и Австрия.

"Твърде рано е да се говори за конкретни цифри, тъй като има и други финансови нужди - макрофинансова подкрепа, хуманитарна помощ, възстановяване", заяви австрийският външен министър Александър Шаленберг при пристигането си на срещата.

И все пак най-близките партньори на Украйна в ЕС - например Литва, твърдят обратното, заявявайки, че дори 20 млрд. евро не бива да бъдат горна граница.

ОЩЕ: Продава ли България на САЩ 155-мм снаряди, които после отиват в Украйна?

САЩ дават 4 ПВО системи NASAMS на Украйна с нов пакет военна помощ (ВИДЕО)

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 1,3 млрд. долара. В него са вк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com