Унгария е готова да помогне на Сърбия с газ, ако е необходимо

1053
Унгария е готова да помогне на Сърбия с газ, ако е необходимо
Снимка: Getty Images

Унгария има запаси от газ, покриващи потреблението за около пет до шест месеца. Това каза премиерът Виктор Орбан в понеделник, добавяйки, че Унгария ще помогне на южната си съседка Сърбия с доставки, ако е необходимо, предаде "Ройтерс".

Унгария е благодарна на Сърбия - сега основният маршрут за внос на руски газ през тръбопровода "Турски поток" - и ще върне услугата, ако е необходимо, каза Орбан на пресконференция със сръбския президент Александър Вучич и австрийския канцлер Карл Нехамер.

Обемът на износа на руски газ за Европейския съюз по газопровода "Турски поток" в края на септември 2022 г. е намалял с една четвърт спрямо края на август. Това сочат данни на Европейската мрежа на газопреносните оператори (ENTSOG). Според изчисленията на московския делови всекидневник "Ведомости", базирани на тези данни, на 29 септември през свързващият пункт "Странджа 2"/Малкочлар, разположен на българско-турската граница, за ЕС са изнесени 32 милиона куб.м газ, което е с 25% по-малко, отколкото през август.

Газопроводът "Турски поток" се състои от две тръби с капацитет 15.75 милиарда кубически метра годишно (43.1 милиона на ден) всякa. По едната газ се доставя за Турция, а по втората - за Сърбия и Унгария през газопреносната мрежа на България. През 2022 г. на фона на войната в Украйна се наблюдава спад в износа на руски газ за ЕС. От края на август износът по "Северен поток" спря. След това доставките за ЕС вървяха само по "Турски поток" и транзитно през територията на Украйна.

На 29 септември според "Ведомости" около 74.5 милиона кубически метра са били изнесени от Русия за ЕС, от които 42.5 млн. куб.м - през Украйна. В началото на септември дневният износ за ЕС възлизаше на около 86 млн. куб.м, от които почти 43 милиона се падат на "Турски поток". След като "Северен поток" започна да намалява, "Турски поток" беше зареден с пълен капацитет: дневният обем на износа за ЕС достигна 47.1 милиона кубически метра.

Рязък спад на износа през "Турски поток" започна на 17 септември, когато подаваните дневни обеми паднаха до 35.2 милиона кубически метра. А на 29 септември стана известно, че поради санкциите на ЕС лицензът на оператора на проекта South Stream Transport B.V. е отнет предсрочно от властите в Нидерландия. На 30 септември прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че отнемането на лиценза за износ не се отразява на работата на газопровода, предаде ТАСС.

Отнемането на лиценза не може да ограничи доставките на газ, каза Павел Икерт, управляващ партньор на адвокатската кантора Ickert and Partners. От гледна точка на законодателството пряк консуматор на енергийния ресурс от "Турски поток" е Турция, тъй като газопроводът физически излиза на нейна територия, обясни той.

Адвокатът подчерта, че отнемането на лиценза ограничава бъдещата поддръжка и ремонт на газопровода, включително забрана за предоставяне на нови компоненти, които се произвеждат и доставят от страни, които са се присъединили към санкциите срещу Русия. "Въпреки това отнемането на лиценз не е пряка забрана за износ на газ", каза Икерт.

Според заместник генералния директор на Фонда за национална енергийна сигурност Алексей Гривач септемврийският спад на износа за "Турски поток" се дължи на временно намаляване на заявките от купувачи в ЕС. Експертът подчерта, че на газовия пазар на ЕС се е развила форсмажорна ситуация, чието по-нататъшно развитие вече е трудно да се предвиди.

Сега, на фона на бързите темпове на запълване на подземните хранилища за газ, в ЕС се наблюдава общ сезонен спад на търсенето, но то отново ще се повиши с началото на отоплителния сезон в края на октомври - началото на ноември, смята Александър Фролов, заместник генерален директор на Националния институт по енергетика. Според него на фона на началото на изтеглянето на газ от подземните хранилища дневните обеми на износа могат отново да нараснат до нивата от август.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа