Унищожената руска техника - за скрап или за изложби?

5425
Унищожената руска техника - за скрап или за изложби?
Снимка: Facebook/Министерство на отбраната на Украйна

От началото на войната Генералният щаб на украинските въоръжени сили ежедневно съобщава за загубите на руска военна техника. Информацията от седми ноември гласи, че те възлизат на 2771 танка, 5630 бронирани машини, 4199 автомобила, 1782 артилерийски системи, стотици зенитни и ракетни установки и самолети.

Независими изследователи от европейския проект Oryx са успели да идентифицират около 7600 обекта от тази военна техника, като около една трета от нея е била заловена от украинските военни почти невредима. Повечето оръжия обаче са унищожени безвъзвратно - изследователите от Oryx са изброили 4647 такива единици.

За какво служат останките от танковете?

Специални части проверяват останките от руската военна техника и демонтират онова, което може да послужи, казва пред ДВ източник от Министерството на отбраната. Зад гърба им тези групи биват наричани "канибали" поради естеството на работата им. Останки от разбити танкове и друга военна техника остават по украинските пътища и полета с месеци и ръждясват. Според военните почти единственото им предназначение в такъв случай е да се използват за мишени на артилерийски или танкови полигони.

През април украинският Forbes оцени стойността повреденото оборудване в качеството му на скрап на 45 милиона долара. Оттогава насам загубите на техника на Русия са се утроили. Но търговците на скрап дават доста по-скромни оценки на унищожените танкове. Те отбелязват, че заради особеностите на бронираните им сплави претопяването им в стоманодобивните предприятия не е рентабилно. Използването им в "голямата металургия" е невъзможно, а танкова броня може да бъде претопена само за танкова броня. Но в момента украинската военна промишленост на практика е спряна, казва Валентин Макаренко, ръководител на компанията "Интерпайп Втормет".

Украинската асоциация за вторични метали отчита, че производството на стомана в страната е намаляло с 66 процента през първите девет месеца на годината, а доставките на скрап - със 73,5 процента. Най-големият производител на стомана в Украйна ArcellorMittal Кривой Рог на свой ред съобщава, че е напълно обезпечен с метален скрап за производството на стомана. Запасите са над 80 000 тона и няма нужда допълнително да се използва военното оборудване, което и без това не е подходящо за целите на производствения процес.

Валентин Макаренко, директорът на "Интерпайп Втормет", казва, че по-голямата част от руската военна техника ще трябва да бъде унищожена, защото останките вредят на инфраструктурата и околната среда. Според него би било разумно да се потърси "целенасочена международна помощ", тъй като европейските компании разполагат с подходящите технологии и опит.

Художествената роля на старите военни машини

Украйна не бива да спира войната, защото Русия прави грешки - оценка от САЩ

След връщането на Херсон в украински ръце не е моментът за търсене на пауза във военните действия от страна на Киев. Това гласи оценкат...

В градове като Кривой Рог унищожената руска военна техника се използва за тематични изложби. Заместник-председателят на Общинския съвет Сергей Милутин коментира, че след настъплението на украинската армия в Херсон експозицията се е увеличила, а новите попълнения ще се предоставят на местния етнографски музей. "Смятаме, че тази изложба ще бъде постоянна: както преди, така и след победата", казва той.

Украинското правителство издаде още през април заповед за организирането на подобни изложби в различни градове. Една от първите - на Михайловския площад в Киев от края на май - все още е там. Забележителното е, че именно там военната техника е успяла да привлече вниманието на търговците на скрап - през юли полицаите са задържали трима мъже, рязали медна тел от експонатите.

 

Източник: Дойче веле

* Заглавието е на редакцията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа