Юнкер очерта пет приоритета за бъдещето на ЕС

4074
Юнкер очерта пет приоритета за бъдещето на ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Беше ясно за всички, че Европейският съюз не се намира в добро състояние след Brexit. Затова защитих плана за обединение на Европа, а през последните 12 месеца Европейският парламент ми помогна този план да се превърне в реалност. С тези думи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер стартира речта си за състоянието на Европейския съюз.

Председателят на ЕК посочи следните пет основни приоритета за бъдещето на ЕС, като не уточни кой е по-напред:

Във визията на Юнкер за ЕС – незабавно отваряне на Шенген за България и Румъния и еврозона навсякъде

Свобода – това е основата на личната визия на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, която той изрази в днешната си...

1. Търговската програма на ЕС. По думите на Юнкер ЕС трябва да получава повече от търговския износ, защото износът означава повече работни места. Не сме привърженици на свободната търговия – Европа трябва да защитава интересите си, подчерта председателят на ЕК. И добави, че ако неевропейска фирма иска да придобие ключова инфраструктура, това може да стане само след прозрачен дебат. Юнкер посочи CETA и споразумението с Япония като примери, както и бъдещите споразумения с Австралия и Нова Зеландия, с Мексико. Председателят на ЕК обеща и Брюксел да публикува всички предложения за мандат за водене на търговски преговори и призова Европейският съвет да прави същото, за да няма слухове за задкулисен лобизъм.

2. Индустрия. Трябва повече конкурентоспособност и ще предложим нова индустриална стратегия, смята Юнкер. Като силна страна на индустрията в Европа той посочи автомобилния сектор, но поиска от автомобилните производители да не подлъгват потребителите, а да правят чисти автомобили. Интересен момент във визията на Юнкер беше искането му да има един европейски финансов министър.

3. Борбата с климатичните промени. Искам Европа да е с водеща роля, каза Юнкер, който беше категоричен, че след като САЩ се оттегли от Парижкото споразумение, Европа трябва да е водеща в почистването и опазването на планетата ни.

4. Киберсигурност. Европа не е добре подготвена да се защити от кибератаки, посочи председателят на ЕК. Само през миналата година има над 4000 атаки със зловреден софтуер, който криптира файлове и създателите му искат откуп от жертвите, за да им върнат информацията. Затова ще предложим създаването на единна Европейска агенция за киберсигурност, каза Юнкер.

ЕС: Полша има един месец да прекрати съдебната реформа

Европейският съюз предупреди правителството на Полша, че има един месец, за да спре опасната си съдебна реформи или да поеме риска да б...

5. Миграция. По тази тема Жан-Клод Юнкер изтъкна, че е намален с 97% броят на незаконно пристигналите откъм Турция спрямо 2016 година заради споразумението отпреди две години с Анкара, а през централното Средниземноморие намалението на влизащите незаконни мигранти е 81%. Председателят на ЕК поиска Европа спешно да помогне и да подобри условията за живот на бежанци в центровете в Либия, като определи положението там за "скандално". Юнкер не пропусна да посочи, че не всички държави-членки са солидарни по темата "миграция", но като цяло Европа е солидарна. Европа никога не трябва да става крепост – тук могат да намерят убежище онези, които са преследвани по неприемливи причини, каза председателят на ЕК, изтъквайки, че през миналата година Европа е приела и помогнала на много повече бежанци и мигранти, отколкото САЩ и Австралия взети заедно. Юнкер обеща до края на месеца ЕК да представи нови предложения относно законните канали на миграция, депортирането на незаконни мигранти, защото сега само 36% от тях биват връщани в родната си държава, както и за по-голяма солидарност с Африка. Юнкер каза, че Брюксел съвсем скоро ще направи предложение за по-лесен достъп до синя карта за бежанци. По въпроса с Африка председателят на ЕК прикани всички да допринасят за Фонда за Африка, защото там за миналата година е имало само 150 млн. евро – крайно недостатъчно, по думите му.

Юнкер изрично настоя да има единна система за обмен на информация, когато говорим за трансгранични престъпления и престъпници, и особено за тероризъм. Той предложи създаването на европейско ФБР. До 2025 година трябва да създадем дееспособен единен Европейски съюз що се отнася до сферата на отбраната, заяви председателят на ЕК. Той поиска особено във външнополитическата сфера решенията на ЕС да се вземат по-бързо.

Къде е ЕС сега

Жан-Клод Юнкер посочи, че на ЕС помагат икономическите прогнози за растеж. Растежът на ЕС е по-голям от този на САЩ през последните две години – 2% в ЕС като цяло и 2,2% само в еврозоната, а безработицата е най-ниска за последните девет години. В Европа има 235 млн. работещи, разкрити са нови 8 млн. работни места, подчерта председателят на ЕК, който посочи, че с плана "Юнкер" са мобилизирани 225 млрд. евро и са отпуснати кредити на над 400 000 малки и средни предприятия за дейността им.

Председателят на ЕП поиска повече власт за Европейския парламент

Борбата с климатичните промени, Brexit и безработицата – това са основните предизвикателства пред Европейския съюз според председ...

Председателят на ЕК каза и, че Комисията е представила вече 80% от обещаното в началото на мандата ѝ законодателни актове и до май, 2018 година, е готова да представи и останалите 20%. Юнкер заяви, че трябва да има компромиси по някои теми – например за предоставянето на убежище на бежанци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа