X
 
 

Юнкер очерта пет приоритета за бъдещето на ЕС

3131 12
photo of Юнкер очерта пет приоритета за бъдещето на ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver
Беше ясно за всички, че Европейският съюз не се намира в добро състояние след Brexit. Затова защитих плана за обединение на Европа, а през последните 12 месеца Европейският парламент ми помогна този план да се превърне в реалност. С тези думи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер стартира речта си за състоянието на Европейския съюз.

Председателят на ЕК посочи следните пет основни приоритета за бъдещето на ЕС, като не уточни кой е по-напред:

Във визията на Юнкер за ЕС – незабавно отваряне на Шенген за България и Румъния и еврозона навсякъде

Свобода – това е основата на личната визия на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, която той изрази в днешната си...

1. Търговската програма на ЕС. По думите на Юнкер ЕС трябва да получава повече от търговския износ, защото износът означава повече работни места. Не сме привърженици на свободната търговия – Европа трябва да защитава интересите си, подчерта председателят на ЕК. И добави, че ако неевропейска фирма иска да придобие ключова инфраструктура, това може да стане само след прозрачен дебат. Юнкер посочи CETA и споразумението с Япония като примери, както и бъдещите споразумения с Австралия и Нова Зеландия, с Мексико. Председателят на ЕК обеща и Брюксел да публикува всички предложения за мандат за водене на търговски преговори и призова Европейският съвет да прави същото, за да няма слухове за задкулисен лобизъм.

2. Индустрия. Трябва повече конкурентоспособност и ще предложим нова индустриална стратегия, смята Юнкер. Като силна страна на индустрията в Европа той посочи автомобилния сектор, но поиска от автомобилните производители да не подлъгват потребителите, а да правят чисти автомобили. Интересен момент във визията на Юнкер беше искането му да има един европейски финансов министър.

3. Борбата с климатичните промени. Искам Европа да е с водеща роля, каза Юнкер, който беше категоричен, че след като САЩ се оттегли от Парижкото споразумение, Европа трябва да е водеща в почистването и опазването на планетата ни.

ЕС: Полша има един месец да прекрати съдебната реформа

Европейският съюз предупреди правителството на Полша, че има един месец, за да спре опасната си съдебна реформи или да поеме риска да б...

4. Киберсигурност. Европа не е добре подготвена да се защити от кибератаки, посочи председателят на ЕК. Само през миналата година има над 4000 атаки със зловреден софтуер, който криптира файлове и създателите му искат откуп от жертвите, за да им върнат информацията. Затова ще предложим създаването на единна Европейска агенция за киберсигурност, каза Юнкер.

5. Миграция. По тази тема Жан-Клод Юнкер изтъкна, че е намален с 97% броят на незаконно пристигналите откъм Турция спрямо 2016 година заради споразумението отпреди две години с Анкара, а през централното Средниземноморие намалението на влизащите незаконни мигранти е 81%. Председателят на ЕК поиска Европа спешно да помогне и да подобри условията за живот на бежанци в центровете в Либия, като определи положението там за "скандално". Юнкер не пропусна да посочи, че не всички държави-членки са солидарни по темата "миграция", но като цяло Европа е солидарна. Европа никога не трябва да става крепост – тук могат да намерят убежище онези, които са преследвани по неприемливи причини, каза председателят на ЕК, изтъквайки, че през миналата година Европа е приела и помогнала на много повече бежанци и мигранти, отколкото САЩ и Австралия взети заедно. Юнкер обеща до края на месеца ЕК да представи нови предложения относно законните канали на миграция, депортирането на незаконни мигранти, защото сега само 36% от тях биват връщани в родната си държава, както и за по-голяма солидарност с Африка. Юнкер каза, че Брюксел съвсем скоро ще направи предложение за по-лесен достъп до синя карта за бежанци. По въпроса с Африка председателят на ЕК прикани всички да допринасят за Фонда за Африка, защото там за миналата година е имало само 150 млн. евро – крайно недостатъчно, по думите му.

Юнкер изрично настоя да има единна система за обмен на информация, когато говорим за трансгранични престъпления и престъпници, и особено за тероризъм. Той предложи създаването на европейско ФБР. До 2025 година трябва да създадем дееспособен единен Европейски съюз що се отнася до сферата на отбраната, заяви председателят на ЕК. Той поиска особено във външнополитическата сфера решенията на ЕС да се вземат по-бързо.

Председателят на ЕП поиска повече власт за Европейския парламент

Борбата с климатичните промени, Brexit и безработицата – това са основните предизвикателства пред Европейския съюз според председ...

Къде е ЕС сега

Жан-Клод Юнкер посочи, че на ЕС помагат икономическите прогнози за растеж. Растежът на ЕС е по-голям от този на САЩ през последните две години – 2% в ЕС като цяло и 2,2% само в еврозоната, а безработицата е най-ниска за последните девет години. В Европа има 235 млн. работещи, разкрити са нови 8 млн. работни места, подчерта председателят на ЕК, който посочи, че с плана "Юнкер" са мобилизирани 225 млрд. евро и са отпуснати кредити на над 400 000 малки и средни предприятия за дейността им.

Председателят на ЕК каза и, че Комисията е представила вече 80% от обещаното в началото на мандата ѝ законодателни актове и до май, 2018 година, е готова да представи и останалите 20%. Юнкер заяви, че трябва да има компромиси по някои теми – например за предоставянето на убежище на бежанци.

Меркел смята, че на ЕС му липсва солидарност

Европейският съюз трябва да проявява солидарност, за да може да има влияние на международната сцена и да може да се бори с тероризма и ...

Actualno.com

Етикети:

12 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Еuranetplus 5 Еuranetplus преди 10 месеца Профил на трол?
  Както пред всяко председателство на ЕС, пред нас стоят две основни групи приоритети - общоевропейски и национални. - Брекзит ще бъде основен акцент през 2018 г. и може би най-трудният етап от преговорите ще се падне на нас. - Втората група приоритети трябва да бъде формулирана на национално ниво от правителството. Знаем за кохерентност, консенсус и конкурентоспособност, но трябва да ги конкретиз виж още ›› ираме в по-голяма степен. - Председателството ни ще премине в Европейската година на културното наследство и в условията на подобрена ситуация на Балканите. Тук се отваря чудесна възможност да подобрим имиджа на България. Чуйте!! цялото интервю тук:bnr.bg/euranetplus/post/100871763/svetoslav-malinov-predizvikatelstvata-pred-balgarskoto-predsedatelstvo-na-es
 • Октомври 5.1 Октомври преди 10 месеца Профил на трол?
  F...OFF eu/nato F...OFF AND BGEXIT
  : 1 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Що му спряхте хапчетата на рубладжийския Олигофпен?
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Светослав Малинов 4 Светослав Малинов преди 10 месеца Профил на трол?
  Това беше една значително по-смела и оптимистична реч от страна на Jean-Claude Juncker за състоянието на ЕС. Председателят на Европейската комисия представи много по-решителна визия за общоевропейски политики в сферата на търговията, киберсигурността и отбраната. Чухме важен призив за „европейско ФБР“ и европейски отбранителен съюз, както и ясна заявка ЕС да стане лидер в свободната търговия в виж още ›› глобален план. По повод #Шенген – Европейският парламент отдавна е потвърдил положителната си позиция за приемането на България и Румъния. Важно е да отличим категоричното желание на Юнкер за по-добро и стегнато ръководство на еврозоната и ясната конфронтация с Еманюел Макрон по повод създаването на специален парламент на еврозоната. Както съм отбелязвал и преди – редицата избори през последните месеци на територията на целия континент показаха, че европейските граждани стоят зад желанието за по-интегриран и завършен Европейски съюз. Свидетели сме на "обратен домино ефект" по отношение на евроскептицизма в Европа. Оптимизмът на Юнкер е обоснован! #SOTEU
 • Октомври 4.1 Октомври преди 10 месеца Профил на трол?
  F..OFFeu*nato F...OFF AND BGEXIT
  : 1 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  П*еерас си ,по-гнусен си и от Педалите пред Кьолнската катедрала!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  1 и 2 платени русофилистични лайкучки!
 • Октомври 3.1 Октомври преди 10 месеца Профил на трол?
  Либерастко нищожество
  : 3 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Октомври е "професионален манипулатор"/Обикновен П*еерас/!
  : 1 !
 • Октомври 3.3 Октомври преди 10 месеца Профил на трол?
  Е ,ако съм пеерас щях да съм есеец като теб
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Мани го, он пие от сабале. Он кат пине не знае што говори.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 1 Октомври преди 10 месеца Профил на трол?
  F.OFF eu*nato F.OFF
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
"Забранената снимка" на Макрон на финала...

Eто я снимката от финалния мач за Световната купа 2018 г., когато Еманюел Макрон скача в изблик на радост от мястото си на президентска...

missing image
Истината е, че Тръмп не създава приятели...

Срещата наистина беше уникална, по-скоро пресконференцията след нея. Това е най-критикуваното действие на американски президент, откакт...