В Германия обмислят дали да не екстрадират чужденци, които мамят със социална помощ

21868
В Германия обмислят дали да не екстрадират чужденци, които мамят със социална помощ
Снимка: Getty Images / Guliver

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел се съгласи да проучи нови политики за спиране на злоупотребите със социални помощи от имигранти в опит да разреши конфликт в новата коалиция между левицата и десницата заради имигрантите от България и Румъния, предаде БГНЕС.

Берлин създава работна група, която трябва да представи до юни стъпки за предотвратяване на злоупотреби със социални помощи от страна на имигрантите, съобщи говорителят на Меркел Щефан Зайберт.

Работната група включва високопоставени представители на 11 министерства и излъчен от правителството координатор за интеграцията. Доминираното от консерваторите вътрешно министерство и контролираното от социалдемократите министерство на труда ще оглавят групата. Християнсоциалният съюз в Бавария, който споделя властта с консерваторите на Меркел и с Германската социалдемоскратическа партия, иска имигрантите да не могат да получават социални помощи в първите три месеца от пребиваването си, а чужденци, хванати в измами, да бъдат депотрирани и да получат забрана да се връщат в страната.

ГСДП осъди идеите на ХСС и ги определи като "лозунги на омраза" и популизъм преди местните избори и изборите за Европейски парламент тази година. Конфликтът създаде напрежение в новото правителство на Меркел, което наскоро започна работа. Изследване на института Форса от днес установи, че 60% от германците смятат страховете от имиграцията за оправдани, а 36% са на мнение, че те са преувеличени.

Имиграцията се превърна в гореща тема в Германия, както и във Великобритания и Франция, след отпадането на ограниченията за достъп до трудовите им пазари за българи и румънци от 1 януари. Страховете от масов приток на хора, които могат да откраднат работните места на германците и да източват системата за социални помощи, предизвикаха безпокойство, особено сред баварските консерватори.

Миналата година кметовете на 16 големи града, включително Кьолн и Хановер, написаха писмо до коалиционното правителство с молба да им помогне да се справят с притока на бедни имигранти от Югоизточна Европа, заяви Зайберт. "Когато градовете са принудени да се справят с проблеми, свързани с имиграцията, трябва да сме нащрек", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа