X
 
 

В Испания скоро може и да няма наказания за обида срещу краля и държавата

395 0
photo of В Испания скоро може и да няма наказания за обида срещу краля и държавата
Снимка: Getty Images / Guliver
Испанският Конгрес е решил да започне обсъждане на реформи в Наказателния кодекс, с които да бъдат намалени или напълно елиминирани наказанията за деяния като обида срещу краля, подбуждане към тероризъм и засягане на нечии религиозни чувства, пише вестник El Pais, цитиран от агенция "Фокус".

Инициативата е на лявата партия „Подемос“, която има подкрепа на управляващата Социалистическа партия и сепаратистките баски и каталунски партии, а срещу нея се обявиха дясноцентристиките „Сиудаданос“ и Народната партия, които твърдят, че ситуацията е „всички срещу символите и иинституциите“, отбелязва изданието. Опозиционните партии твърдят, че Социалистите подкрепят реформата, за да се отплатят на сепаратистките партии за това, че са подкрепили вота на недоверие, с който бе свален от премиерския пост лидера на НП Мариано Рахой, а неговото място бе заето от председателя на СП Педро Санчес.

Испанският премиер се зарече да сложи край на съдебните привилегии в страната

Испанският премиер Педро Санчес обеща да реформира конституцията, за да отмени съдебните привилегии, от които се ползват политици, с...

Във вторник бе одобрено започването на процедурата за промяна на Наказателния кодекс със 180 гласа „за“ и 160 „против“. Ако мнозинството се запази и няма други предложения за изменения, в рамките на няколко месеца вече няма да е престъпление да обиждаш краля, националните символи и държавните институции и да обиждаш на религиозна основа, пише El Pais, като посочва, че все пак социалистите и Баската национална партия са предупредили, че искат да сложат някакъв „лимит“ на реформата.

По думите на депутата от „Подемос“ Алберто Гарзон, целта на инициативата е да защити правото на свободно изразяване, което е било в процес на „ограничаване на политическо и сьдебно ниво“.

Вестникът коментира, че организациите за човешки права, като "Амнести Интърнешънъл", са критикували Испания за това, че лишава гражданите си от правото им на свободно изразяване, твърдейки, че случаи като този на Волтоник, испански рапър, осъден на три години затвор за обида срещу краля, са нагледен пример, че се „наказват“ законните им възгледи. Наскоро пък е бил арестуван актьорът Уили Толедо, който е засегнал религиозните чувства на хората чрез публикация във Facebook.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално