В Латвия ще бъдат избити 15 600 чумави прасета

1963
В Латвия ще бъдат избити 15 600 чумави прасета
Снимка: Getty Images/Guliver

Латвийското правителство в петък гласува за финансиране на унищожаването на трупове на свине, след като производител на свинско месо реши да унищожи целия си добитък, заразил се с африканска чума по свинете.

Кабинетът на балтийската държава заяви, че ще допринесе с 367 000 евро за унищожаването на телата на 15 570 свине, които ще бъдат убити.

В Шабла намериха умряло диво прасе, чакат се резултати за африканска чума

Труп на диво прасе е открит на територията на община Шабла, съобщават от пресцентъра на областната управа, предаде БГНЕС. Вече е взета...

Производителят на свинското месо Срувас Унгури, чиято ферма е близо до западния град Салдус, ще получи компенсация от един милион евро, от които 75% ще дойдат от фондовете на ЕС.

"Избиването на свине трябва да отнеме девет дни", каза Марис Балодис, шеф на правителствената хранителна и ветеринарна служба.

"Те ще бъдат убити хуманно чрез обгазяване, а след това ще бъдат изгаряни при високи температури", каза той пред радио в петък.

Африканската чума по свинете (АЧС) не е вредна за хората, а причинява хеморагична треска при домашни свине и дивата свиня, която почти винаги завършва със смърт в рамките на няколко дни.

Директорът на ИАГ за оградата срещу прасетата: Да ми покажат кой глиган скача 4 метра

Ще бъда много радостен да видя това прасе, което скача 4 метра. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) инж. Гр...

Няма антидот или ваксина и единственият известен метод за предотвратяване разпространението на болестта е масовото избиване на заразения добитък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа