Първоначални данни: Украинските сили започнаха настъпление в Херсон, руските сили отстъпват (ВИДЕО)

15734
Първоначални данни: Украинските сили започнаха настъпление в Херсон, руските сили отстъпват (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Част от подразделенията на руските войски са започнали отстъпление в Херсонска област под натиска на въоръжените сили на Украйна, съобщиха от оперативната група на войските "Каховка" във Facebook

Става дума за 109-и полк от силите на сепаратистката ДНР, който е напуснал позициите си, както и на руски парашутисти, които са били изпратени като подкрепление, но са отстъпили от бойното поле, според съобщението. На разпространеното видео един от руските войници обяснява, че украинските сили са пробили първата линия на руската отбрана и обстрелват руските позиции с танкове, артилерия и авиация. Предполага се, че телефонът му е бил намерен след пробива или самият боец е бил взет в плен.

От оперативна група "Каховка" коментират още, че ситуацията в момента на територията на окупираната Херсонска област е изключително тежка. HIMARS на практика са направили неизползваеми почти всички основни мостове (Антоновски железопътен и автомобилен и Новокаховски) като са останали единствено местата за преминаване на пешеходци. Руската армия е отрязана от снабдяването с оръжие и личен състав от територията на полуостров Крим. 

За начало на украинско контранастъпление в много райони на Южна Украйна съобщи и Наталия Хуменюк, ръководителят на съвместния координационен пресцентър на силите за отбрана на Юга, на нарочна пресконференция. Хуменюк отбеляза, че всяка военна операция трябва да се провежда в тишина и напомни, че бурната реакция в медиите на изявлението за настъплението на въоръжените сили на Украйна вреди на оперативните планове на армията. Тя добави още, че Русия е натрупала доста сериозни сили в Херсонското направление, така че боевете предстои да са тежки.

Същевременно губернаторът на Крим Сергей Аксьонов заяви в Telegram, че става дума за поредния фейк от страна на ВСУ. С цветисти изрази, характерни за проруския пропагандистки наратив, той говори за виртуални атаки на "диванната армия" на киевския режим, която трябва "да демонстрира активност пред западните господари" чрез "имитации и фабрикуване на информационни фалшификати". В публикацията му не липсват и дежурните определения за "наркомани" и "престъпници".

В много от каналите в Telegram руски пропагандисти потвърждават, че украинските военни са нанесли удари с HIMARS по голям брой цели. Един от тях, Анатолий Дремов, твърди, че рискът руснаците да загубят Херсон е значителен.

"Още от сутринта украинците съвсем изнагляха в посока Херсон", пише той. "Нашата голяма грешка беше, че допуснахме такава интензивна и дълбока милитаризация на украинците. Времето не работи в наша полза, трябва кардинално да променим стратегията си. Рискът да загубим Херсон е голям. Има много загуби сред нашите", пише руският пропагандист.

Ръководителят на Бериславската областна военна администрация Володимир Литвинов съобщи, цитиран от "Настоящее время", че в Херсонска област въоръжените сили на Украйна са на територията на Бериславския машиностроителен завод, където руските войски са си оборудвали военна база - в момента там има голям пожар.

Украйна атакува руски командни постове в Херсон

Украинските войски твърдят, че са нападнали три руски командни поста и най-малко два склада за боеприпаси в Херсонска област, Южна Укра...

В същото време жители на Херсон вече съобщават, че се чуват все по-близо звуци от експлозии. Заместник-председателят на областния съвет на Херсон Юрий Соболевски призова жителите на областта да се запасят с храна и вода, както и да намерят сигурни укрития. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Лошо време в Италия: Локални наводнения и повишени нива на реките (СНИМКА)

Зеленски: Русия е хвърлила хиляди управляеми авиобомби в Украйна само за месец

Макрон: Всички европейски националисти са скрити привърженици на Брекзит

Италия ще се съобрази с мнението на папата за изкуствения интелект

Макрон каза кога може да прати военни в Украйна: "Франция е извършвала такива интервенции"

Руснакът канибал, който си опържи човешко сърце с лук, излезе от затвора, за да воюва в Украйна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа