Великобритания-ЕС: Труден брак, пълен с изневери

3524
Великобритания-ЕС: Труден брак, пълен с изневери
Снимка: iStock

Великобритания и Европейският съюз, които са на прага на обявяването на търговска сделка за след Brexit в четвъртък, имат съвместна история, пълна с проблеми, пише в анализ АФП, цитирани от БГНЕС. Ето какво гласи той:

Два пъти трудно „сгодяване”

На 9 август 1961 г. Великобритания официално кандидатства за присъединяване към това, което тогава се наричаше Европейска икономическа общност (ЕИО). Но президентът на Франция Шарл дьо Гол налага вето на молбата през 1963 г. и отново затваря вратата през 1967 г. Великобритания окончателно влиза в ЕИО на 1 януари 1973 г., едновременно с Ирландия и Дания, след като Дьо Гол напуска поста си.

На референдум, свикан от новото лейбъристко правителство за това дали да останат в ЕИО на 5 юни 1975 г., над 67 процента от британците гласуват с „Да“.

Тачър срещу Европа

На 30 ноември 1979 г. новият консервативен министър-председател Маргарет Тачър изисква отстъпка от вноската на Великобритания в европейския бюджет, като се казва: „Искам да си върна парите“.

Тачър изнася реч в белгийския град Брюж на 20 септември 1988 г., която се превръща в събирателен вик сред евроскептиците за по-малко европейска политическа интеграция.

Британски откази

Договорът от Маастрихт през 1992 г. въвежда нова ера на политическа и икономическа интеграция. Великобритания си осигурява „привилегировано положение” по някои разпоредби, включително присъединяване към планирана единна валута. След вътрешни спорове за Европа в управляващата му Консервативна партия, премиерът Джон Мейджър оцелява след вот на доверие на 23 юли 1993 г.

Заради Брекзит - почнаха трудностите с доставки на храни за Великобритания

Окончателното скъсване на Великобритания с Европейския съюз вече почнаха да създават проблеми. В Югоизточна Англия, където са основните...

Обединеното кралство гласува за напускане

На референдум от 23 юни 2016 г., организиран след идването на власт на консерваторите през 2015 г., Великобритания гласува с 52% срещу 48% за напускане на ЕС. Премиерът Дейвид Камерън, който агитираше за оставане в алианса, подава оставка.

На следващата година наследникът на Камерън Тереза Мей започва двугодишното обратно броене на Великобритания, напускайки блока с официално уведомително писмо до президента на ЕС Доналд Туск. Великобритания и ЕС постигат споразумение за развод през ноември 2018 г.

Задънената улица

Долната камара на британския парламент гласува против сделката на 15 януари 2019 г., първият от трите пъти, когато ще го направи. След това Brexit се отлага два пъти, до Хелоуин, 31 октомври.

Захариева: Ако има съгласие, може и 5 дни преди изборите да одобрим преговорите със Скопие

Ние имаме много ясна позиция. Искам да подчертая, че тя няма нищо общо с изборите. Ако постигнем съгласие и пет дни преди изборите, Бъл...

Водещият активист за Brexit Борис Джонсън заменя Мей като министър-председател на 24 юли, обещавайки да изведе Великобритания от ЕС със или без сделка.

Нова сделка, ново забавяне

На 17 октомври председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Джонсън обявяват споразумение за нов проект на споразумение за Brexit. Британският парламент отлага гласуването си по текста, принуждавайки Джонсън да поиска Брюксел за ново отлагане на Брекзит. Определен е за 31 януари 2020 г. На предсрочни избори на 12 декември консерваторите на Джонсън си осигуряват голямо парламентарно мнозинство, осигурявайки лесно преминаване на мечтания от него развод.

Brexit е реалност, но ...

На 31 януари 2020 г. Brexit в крайна сметка се случва. Тогава решаващите преговори за бъдещи връзки и търговия с блока започват през март, но прескачат крваен срок след краен срок, докато преговарящите се опитват да избегнат Brexit без сделка да се случи на 31 декември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа