Великобритания получава огромни икономически печалби от чуждестранните си студенти

1629
Великобритания получава огромни икономически печалби от чуждестранните си студенти
Снимка: Unplash

Чуждестранните студенти в Обединеното кралство генерират огромни икономически печалби за страната, според ново проучване, публикувано в „Гардиън“.

Изследванията показват, че 10 студенти, пристигащи извън ЕС, генерират 1 млн. британски лири (1,2 млн. евро) нетно икономическо въздействие по време на обучението си.

Едногодишният прием на чуждестранни студенти в британските университети генерира икономическа активност на стойност 390 паунда за всеки човек във Великобритания ежегодно, като нараства до над 700 паунда за всеки жител на Лондон, според проучването, публикувано днес.

Великобритания затяга правилата за прием на чуждестранни студенти

Властите в Обединеното кралство възнамеряват да затегнат регламента за специалностите, които имат право да изучават чуждестранните студ...

Като цяло 272 000 студенти извън Великобритания, които са постъпили в университет през 2018-2019 г., ще генерират близо 26 млрд. британски лири чиста икономическа печалба, след като бъдат отчетени разходите за подпомагане на преподаването и използването на публични услуги. Това означава, че само 10 чуждестранни студенти, пристигащи извън ЕС, ще генерират 1 млн. британски лири нетно по време на обучението си.

Данните идват от анализ на доходите за икономиката на Обединеното кралство от такси за обучение и други разходи от всяка група чуждестранни студенти, включително тези от ЕС, и последващия мултипликационен ефект върху икономиката по отношение на създадените работни места и по-нататъшните разходи.

Изследването, публикувано от Института за политика в областта на висшето образование (Hepi) и университетите UK International (UUKI), показа ползите от чуждестранните студенти за Великобритания.

Вивиен Стърн, директор на UUKI, посочва: „Въпреки че има нарастваща осъзнатост за огромните социални и културни ползи от чуждестранните студенти, това проучване представлява силно напомняне за тяхното финансово значение за общностите в Обединеното кралство и икономическото възстановяване на страната."

Цифрите показват, че икономическите ползи, генерирани от чуждестранни студенти, далеч надхвърлят разходите за обществени услуги като здравеопазването. Като се вземат предвид безвъзмездните средства за обучение от централното правителство, както и нетните разходи на NHS и други социални разходи като полиция и образование, разходите възлизат на едва 2,9 млрд. паунда. 

Все по-малко чуждестранни студенти в британските университети

Докладът на междупарламентарната група по въпросите за чуждестранните студенти във Великобритания не е утешителен, констатира вестник I...

Нетната сума от 26 млрд. британски лири е с 19% по-висока в реално изражение от подобен анализ, използващ цифри от 2015-2016 г., главно поради увеличаването на броя на международните студенти. През 2015-2016 г. 174 000 чуждестранни студенти извън ЕС са учили през първата си година в Обединеното кралство, а до 2018-2019 г. тази цифра е нараснала до близо 208 000.

Проучването показва, че приблизително 4,7 млрд. британски лири нетно въздействие идват от студенти от ЕС, докато останалите 21,3 млрд. паунда са генерирани от студенти извън ЕС. Тези цифри обаче са от времето, когато студентите от ЕС все още са имали право на вътрешни такси и студентски заеми.

След Брекзит на студентите с местоживеене в ЕС са начислени същите по-високи такси за обучение както на останалите. Тази година има повече от 50% спад в броя на студентите от ЕС, приети за обучение бакалавърска степен във Великобритания - от 22 000 през 2020 г. до 9800 през 2021 г.

Ник Хилман, директор на Hepi, каза, че резултатите потвърждават, че висшето образование е един от водещите експортни генератори на средства за Обединеното кралство.

„Трябва да осигурим топъл прием, да гарантираме, че образователният ни климат остава конкурентоспособен и да помогнем на чуждестранните студенти да си осигурят пълноценна кариера след обучение. Политическата среда в много отношения е по-благоприятна, отколкото беше, като правителството постепенно става все по-позитивно по отношение на чуждестранните студенти. Но намаляването наполовина на броя на студентите от ЕС потвърждава, че бъдещият успех не може да се приеме за даденост“, посочва още Хилман.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа