Венеция приканва туристите да пият вода от фонтаните

2681
Венеция приканва туристите да пият вода от фонтаните
Снимка: iStock/Guliver

На няколко крачки от площад "Сан Марко" във Венеция малко момиченце пълни бутилка с вода на дворна чешма - убежище на спокойствие, далеч от ордите туристи.

"Пластмасовите бутилки са ми супер досадни", казва 11-годишната Кира от Тусон, Аризона. "Има толкова много пластмаса в океана и навсякъде".

Баща ѝ, Чарли Микиели, също вярва в замяната на пластмасата с бутилки за многократно пълнене: "Можете да изхабите доста, особено при дълго пътуване... литри, литри и литри пластмасови бутилки."

Във Венеция, която посреща милиони посетители всяка година, туризмът допринася за производството на между 28 и 40% от отпадъците в зависимост от сезона, според данни на местната администрация, включително купища и купища пластмасови бутилки за вода, коментира АФП. За да се преборят с отпадъците, местните власти насърчават използването на бутилки за вода за многократно пълнене, като обръщат внимание на туристите върху огромната мрежа от чешми с питейна вода, разположени по площадите и алеите на водния град, както и… фонтаните, в които за изненада на мнозина водата също става за пиене.

"В историческия център има 126 фонтана, разположени на цялата територия, те са лесни за намиране, има по един почти на всеки 100 метра", казва архитектът Алберто Чинелато в офиса си в кметството с изглед към моста Риалто.

За да улесни още повече работата, компанията за дистрибуция на вода Veritas пусна приложение, което показва карта с всички най-близки фонтани.

"Насърчаването на използването на безплатна питейна вода със сигурност води до по-малко отпадъци..., но също така носи по-малко бутилки в историческия център, което означава по-малко замърсяване и по-малко транспорт", каза Чинелато.

Венеция ще събира входна такса от туристите

Венеция ще стане първият град в света, който ще събира входна такса от посетителите. Събраните пари ще бъдат изразходвани за намаляване...

В централно разположения хотел „Flora“ собственикът Джиоеле Романели също е решил да даде своя принос в кръстоносния поход срещу пластмасата, като обучава своите гости.

"Просто отпечатахме картичка, на която с малка синя капка посочваме фонтаните на Венеция", казва Романели, гордо показвайки копие на малка масичка за бистро.

При настаняването гостите се информират за "добрата вода" във Венеция.

"Понякога те са изненадани да научат, че водата във Венеция е годна за пиене", каза той. "С този малък жест клиентите ни могат да участват активно в битката срещу пластмасата.

Венеция бързо възстановява туристическия си поток след пандемията от коронавирус, която я лиши от икономическия й живот. Но след като през 2019 г. броят на посетителите достигна общо 5,5 млн. души - засенчвайки 50 000 жители на центъра на града - длъжностните лица се опитват да ограничат пристигащите. От януари еднодневните посетители ще плащат данък, който досега можеха да избегнат, като не оставаха да пренощуват. Данъкът, чиято цена е между 3 и 10 евро в зависимост от броя на тълпите, ще се плаща онлайн на специален уебсайт. Той ще предоставя на посетителите QR код, необходим за влизане в различните входни точки на историческия център. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа