Виктор Понта за поисканата му оставка: Само румънският парламент може да ме уволни

6397
Виктор Понта за поисканата му оставка: Само румънският парламент може да ме уволни
Снимка: БГНЕС

Румънският министър-председател Виктор Понта е отхвърлил поисканата му от президента оставка, предаде БГНЕС.

"Проведохме изключително коректен и цивилизован разговор с президента Йоханис. Уважавам позицията му, но аз бях назначен за министър-председател от румънския парламент и само той може да ме уволни. Убеден съм, че зачитането на конституционните принципи е от съществено значение за нашето общество и не мога да приема, че прокурорът стои по-високо от парламента, правителството и гражданите", написа Понта на страницата си в социалната мрежа.

Румънският президент поиска оставката на Понта заради разследването за престъпления

Румънската прокуратура обяви, че започва наказателно преследване срещу министър-председателя Виктор Понта. В обвинението, цитирано от ...

По-рано днес държавният глава на Румъния Клаус Йоханис поиска оставката на министър-председателя Виктор Понта, заподозрян в корупция, като аргументира решението си с това, че делото срещу него може да предизвика политическа криза. Днес румънската прокуратура обяви, че започва разследване срещу Понта.

"Обявяването на старта на наказателно производство срещу ръководителя на правителството тази сутрин поставя страната в "невъзможна ситуация," каза Йоханис след среща с Понта.

"Най-лошото, което може да се случи, е политическа криза", каза Йоханис, добавяйки, че поради това е поискал оставката на премиера.

В обвинението на прокуратурата пише, че "Понта е заподозрян в редица престъпления, включително измама, пране на пари, конфликт на интереси и укриване на данъци". Според властите престъпленията, в които е обвинен, са били извършени докато е имал своя частна адвокатска практика.

Румънската прокуратура започна разследване срещу премиера Понта

Румънската прокуратура днес обяви, че започва наказателно преследване срещу министър-председателя Виктор Понта. В обвинението пише, че...

Румънски медии цитират съобщение на специализираната прокуратура за борба с корупция в Букурещ, според което подозренията срещу Понта са свързани с делото на сенатора и бивш министър Дан Сова, който също е обвинен в злоупотреба с власт. Тази сутрин местните медии излъчиха телевизионни репортажи как Виктор Понта отива на разпит в сградата на специализираната прокуратура Букурещ. "Прокурорът Чешеру ми се обади в 11.00 часа. Като приключим ще кажем как и защо", каза пред журналисти премиерът на влизане в сградата на съда. По-късно той обяви, че делото срещу него е политически мотивирано.

Виктор Понта заема поста на министър-председател от 7 май 2012 г. Той ръководи и Социалдемократическата партия от 21 февруари 2010 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа