Румънският президент поиска оставката на Понта заради разследването за престъпления

5507
Румънският президент поиска оставката на Понта заради разследването за престъпления
Снимка: Getty Images

Румънската прокуратура обяви, че започва наказателно преследване срещу министър-председателя Виктор Понта.

В обвинението, цитирано от местни медии, пише, че "Понта е заподозрян в редица престъпления, включително измама, пране на пари, конфликт на интереси и укриване на данъци". Самият премиер съобщи, че обвиненията са свързани с дейността му като адвокат през периода 2007 г. - 2008 г. и за конфликт на интереси при назначаването на сенатора Дан Сова като министър, предаде БГНЕС.

Тази сутрин местните медии излъчиха телевизионни репортажи как Виктор Понта отива на разпит в сградата на специализираната прокуратура Букурещ.

На въпрос на журналисти на излизане от сградата за това дали възнамерява да подаде оставка, Понта отговори, че "не правим политика в съда, правим политика в парламента".

В същото време стана ясно, че румънският президент Клаус Йоханис е поискал официално оставката на премиера.

"Обявяването на старта на наказателно производство срещу ръководителя на правителството тази сутрин поставя страната в "невъзможна ситуация," каза Йоханис след среща с Понта.

"Най-лошото, което може да се случи, е политическа криза", каза Йоханис, добавяйки, че поради това е поискал оставката на ръководителя на правителството.

Според Понта обвиненията срещу него са политически мотивирани.

Припомняме, че Виктор Понта заема поста на министър-председател от 7 май 2012 г. Той ръководи и Социалдемократическата партия от 21 февруари 2010 г.

Дан Сова, чието име се свързва с обвиненията на премиера, напусна министерския пост през 2014 г., преди корупционния съд да започне разследване срещу него по делото "Турчени-Ровинари". Прокуратурата твърди, че има доказателства за това, че част от парите, дадени на адвокатската къща "Сова си асосиати" от двата енергийни комплекса Турчени и Ровинари, са били за частна употреба на Сова и свързани с него хора. По-късно той става министър в предишното правителство на Социалдемократическата партия на Понта.

След напускането на кабинета той остава в парламента, като тази пролет съдът поиска на два пъти неговият арест. Това обаче не беше разрешено от останалите депутати чрез гласуване.

Според прокуратурата в периода 2007-2008 г. Понта е издал общо 17 разписки, в ролята си на адвокат в кантората на Сова. Разписките са на обща стойност 181 439,98 румънски леи, които обаче не са били базирани на реална дейност. Обвинителите твърдят, че през 2011 г. са били фалшифицирани 16 други документа, които уреждат дейността на Понта в кантората.

Според тях част от парите, които премиерът е получил от правната кантора на Сова, са били използвани, за да си купи луксозни апартаменти в Букурещ. Освен парите, Понта се е ползвал и с други привилегии от кантората, в това число и възможността да използва луксозна кола в периода 2008 г. - 2009 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com