Виталий Кличко готов да се бие за Украйна при руско нашествие

4406
Виталий Кличко готов да се бие за Украйна при руско нашествие
Снимка: Getty Images/Guliver

Кметът на украинската столица Киев Виталий Кличко заяви, че ще я защитава с оръжие в ръка. Той изрази готовност в случай на руско нашествие да замени кметския костюм с военна униформа.

50-годишният бивш боксьор и шампион в тежка категория упрекна Германия, че блокира доставките на оръжия за Украйна в критичен момент, съобщи БТА.

В интервю за Франс прес Кличко заяви, че през цялото време тренира за водене на бойни действия и може да стреля с всички видове оръжия. "Всеки агресор трябва да го знае, това няма да бъде една обикновена разходка, това ще му коства скъпо, ние няма да се предадем", предупреди той.

Миналата седмица американското разузнаване каза, че руските военни могат да обкръжат Киев и да свалят Володимир Зеленски за 48 часа, ако се даде разпореждане за това.

Според Кличко това е хипотеза. Той увери, че украинските служби са подготвени за възможно най-лошия сценарий и че има план за частична евакуация на Киев, където живеят над 3 милиона души.

Според него столицата може да разчита на 5000 бомбоубежища, въпреки че някои от тях сега са използвани за салони за красота или за стрийптийз барове. "Не виждам нищо лошо в това, собствениците ги поддържат", каза Кличко.

"Ние разбираме, че нито германците, нито французите, нито американците ще ни защитят. Това си е наша работа, това е наша земя", каза Кличко.

"Искам официално от нашите партньори да се произнесат, за да разберем на чия страна са те - на тази на Украйна, която се защитава, или на тази на агресора", каза Кличко по адрес на германците. Той въпреки това изрази надежда, че ще може да посрещне новия германски канцлер, който нарича "стар познайник". Олаф Шолц ще бъде в Киев в понеделник.

"Запознах се с него, когато той беше кмет на Хамбург", сподели Кличко. Според него изявления за подкрепа не са достатъчни. "Ако една война избухне в една от най-големите страни в Европа, каквато е Украйна, това ще дестабилизира цяла Европа", предупреди той.

Брат му Володимир (Владимир), който също е бивш шампион по бокс, пък се е записал като резервист, за да се бие в случай на атака. Виталий Кличко припомня, че страната има хиляди резервисти и всеки ден има по 100 нови искания от украинци, желаещи да се присъединят към териториалната отбрана на Киев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа