X
 
 

Военната операция "Извор на мира" - на фокус при разговорите на външните министри в Люксембург

652 0
photo of Военната операция "Извор на мира" - на фокус при разговорите на външните министри в Люксембург
Снимка: Getty Images/Guliver
Ситуацията в Сирия и военната операция "Извор на мира", предприета от Турция, е основната тема на разговорите между външните министри, които ще се проведат в Люксембург. На срещата на Съвета "Външни работи" ще присъства вицепремиерът Екатерина Захариева, съобщиха от МВнР. 

На 13октомври в неделя стана ясно, че турски военни са поели контрола над ключовата магистрала М4 в Северна Сирия по време на операцията срещу кюрдските бунтовници. Това съобщи военното министерство на Анкара. По-рано стана ясно, че турските сили са си върнали и контрола над Тал Абиад, най-големият град, който са завземали от началото на офанзивата през изминалата седмица. Населеното място е в контролираните от кюрдите райони и в неделя сутринта се появи информация, че той е отвоюван от местните милиции. След падането на Тал Абиад, сега Рас ал Аин е градът, който се превръща в голяма цел за превземане по време на първоначалната фаза от операцията на Анкара.

Турция напредва в Северна Сирия, САЩ се изтегля, а кюрдите искат помощ от Русия

Турски военни са поели контрола над ключовата магистрала М4 в Северна Сирия по време на операцията срещу кюрдските бунтовници. Това съо...

В същото време САЩ започнаха да изтеглят хиляда американски военни от Северна Сирия поради настъплението на Турция, която вероятно възнамерява да го разшири още повече на юг и запад. Това заяви американският министър на отбраната Марк Еспър в интервю за CBS. "През изминалото денонощие научихме, че Турция вероятно възнамерява да разшири настъплението още повече на юг в сравнение с първоначално планираното, както и на запад," каза той. "Също така научихме, че Сирийските демократични сили(СДС) се стремят, така да се каже, да сключат споразумение със сирийците и руснаците за започване на контраофанзива срещу Турция на север", добави Еспър.

А от своя страна генерал Мазлум - командирът на Сирийските демократични сили (СДС), ръководени от кюрдските части, казал, че "от два дни се задържам от излизане пред пресата, където да кажа, че Америка ни изостави и че бих искал сега да излезете от нашите райони, за да мога да поканя самолети на руснаците и на режима да се грижат за въздушното пространство. Или спрете тази бомбардировка върху нашия народ сега, или се дръпнете встрани, за да можем да пуснем руснаците."

В Люксембург министрите ще обсъдат и напрежението в Източното Средиземноморие във връзка с новите сондажни дейности на Турция.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 16-17 ноември

Овен Тези почивни дни ще ви докажат, че човекът, в когото сте влюбени, всъщност е и вашият най-доверен приятел, съветник и пазител на тайни. Може...