При Угледар и в Крим руснаците страдат, Вучич се кани да обърне гръб на Путин (ВИДЕО)

11336
При Угледар и в Крим руснаците страдат, Вучич се кани да обърне гръб на Путин (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Множеството данни, потвърждаващи какъв страшен разгром претърпя руската армия при Угледар (Въгледар, Вухледар), привлякоха вниманието и на The New York Times. Авторитетното американско издание публикува материал за случилото се, като обобщи – за три седмици от началото на февруари руснаците са загубили поне 130 танка, бронирани машини на пехотата и БТР-и. Причината – руското командване повтори грешките, които направи при опита да щурмува Киев и влезе в минни полета, където нямаше място за маневри и тежката руска военна техника попадна в капан, като патица на гюме. Руските танкове и БТР-и се оказаха на удобни за обстрел места и украинската артилерия не им прости. Заключението е категорично – Русия загуби най-голямата танкова битка досега в тази война и затова сега опитва да атакува Угледар с пехота. Какъв е резултатът дотук – ето поредни видеокадри:

ВИДЕО: Имат ли мозък руснаците - тоталното унищожение при Угледар

Друг важен аспект по отношение на руската сфера на влияние, макар и засега косвен, е пространно интервю на сръбския президент Александър Вучич пред американското издание Politico. В него Вучич зае доста неприятна позиция за руския диктатор Владимир Путин. Сърбия е изправена пред трудни решения като избор заради желанието да върви по европейския път – това е основното послание на Вучич, който зае и твърда позиция срещу ЧВК Вагнер, заканвайки се да бъдат арестувани всички сръбски граждани, които са отишли да се бият за частната армия на Евгений Пригожин в Украйна. Вучич обърна внимание на темата заради шествие да не се отстъпва по въпроса с Косово от няколкостотин души в Белград, водени от Дамян Кнежевич – човекът-символ на подкрепата за ЧВК Вагнер в Сърбия. Кнежевич беше арестуван и обвинен в подтикване към насилие.

Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) предупреждава и, че Русия се мъчи да накара МААЕ да признае руското владение на АЕЦ Запорожие, като бави ротации на международните инспектори там и хвърля вината върху това на ООН.

Развитие на военните действия в Украйна

(КАРТА) Според политическия редактор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке, който е проучвал публични данни, около 30% от Бахмут е под руски контрол тоест има установени руски позиции. Главно става въпрос за позиции от север, откъм жп гара Ступки (КАРТА), както и от изток, район "Забахмутка" и от юг при гробищата на града. От южните предградия на Бахмут има геолокализирани видеокадри, които показват колко свирепи боеве се водят там:

В сутрешната сводка на украинския щаб като удържани позиции след руски атаки са посочени Дъбово-Василовка (6 километра северозападно от Бахмут), в непосредствена близост до Ягодно (2 километра северно от Бахмут) и Орехово-Василовка (10 километра северозападно от Бахмут). Известни руски телеграм канали като "Рибар" и WarGonzo (на Семьон Пегов) настояват, че от север части на ЧВК Вагнер са стигнали непосредствено при село Хромово, откъдето сега идва основната логистика за защитата на Бахмут според цялото руско военно телеграм общество. И в двата обзора обаче езикът за този напредък е мъгляв – в стил "продължават да напредват". А украинските данни, че руснаците обстрелват от юг Клещеевка (7 километра южно от Бахмут) показват, че там има украинска позиция и нещата изобщо не стоят толкова оптимистично за руснаците що се отнася до пътя Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут (Т0504).

На южния фронт вече има и руско признание (от "Рибар"), че руснаците си остават при Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут), където се водят основните боеве. Украинците са категорични, че тяхната позиция там е непокътната.

Олександър Родниянски, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, вече коментира, че ако е необходимо, украинските сили в Бахмут могат да се изтеглят контролирано. Но засега това няма да се прави – според различни украински оценки, съотношението на даваните в момента жертви при руския щурм на Бахмут е 1:7 до 10 – на един загинал украински войник се падат между 7 и 10 загинали руснаци. Според актуалната украинска сводка, вече има над 150 000 убити руснаци в Украйна. Отделно, както зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр, така и говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати обявиха, че в битката отиват резерви и няма да има отстъпление към този момент.

По отношение на Авдеевка, ситуацията е обичайната напоследък – блокирани руски атаки при Камянка, Водяне и Маринка (27 километра южно от Авдеевка). Случващото се в Маринка е уникално – от 17 март, 2022 година там реално няма промяна, а тогава руското военно министерство обяви градчето за превзето, но бързо се оказа, че не е така. А какво продължава да се случва на руснаците при Угледар става за пореден път ясно от пресни видеокадри, този път руски – руски танкисти се крият от украинците 2 дни, след като танкът им е взривен, най-вероятно от мина:

В Луганска област нищо ново под слънцето – в гористата местност до Кремена, при Диброва (5 километра южно от Кремена), при Билохоривка (10 километра южно от Кремена), при Куземовка и Макеевка руснаците атакуват и не успяват да се справят с украинската съпротива. А по границата с Белгородска област руснаците укрепват защитни позиции.

За втора поредна нощ в Крим има взривове и твърдения на местните окупационни власти, че уж успешно биват отбивани украински атаки с дронове – при Ялта, Севастопол, Бахчисарай. Вчера руснаците обявиха, че са свалили 10 украински дрона. А украинският кмет на Мелитопол Иван Фьодоров заяви, че е имало дузина украински атаки с дронове по руско военно летище в града.

ОЩЕ: Руснаците пълзят напред и притискат украинците в Бахмут (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа