Все по-чести и все по-опасни кибератаки към ЕС отчита Брюксел

1153
Все по-чести и все по-опасни кибератаки към ЕС отчита Брюксел
Снимка: iStock/Guliver

Брюксел отчита в последната година рязко увеличение и все по-опасни кибератаки срещу сървъри на Европейския съюз на фона на нарастваща тревога от потенциална руска намеса в европейската политика.

През 2016 г. са регистрирани 110 опита за хакерски пробив в сървъри на Европейската комисия, което е с 20 процента повече от предходната година, казват запознати. През ноември миналата година Брюксел разкри мащабна кибератака, пише британският вестник The Financial Times.

New York Times: Липсват твърди доказателства за руските кибератаки

В новия доклад на американското разузнаване за кибератаки на Русия липсват твърди доказателства, констатира флагманът на американската ...

Най-новите разкрития засилват безпокойството от възможността Москва да се намеси в предизборната кампания във Франция и Германия през следващите месеци, след като американски разузнавателни агенции обвиниха Кремъл за хакерско проникване в имейли на Националния комитет на Демократическата партия преди президентските избори в САЩ.

Брюксел засили мерките за борба с нарастващата заплаха. На висшите държавни служители беше наредено да използват криптирани имейли, а ЕК разширява сътрудничеството си по киберсигурността с НАТО, която съобщи, че миналата година атаките срещу нея са станали по-сложни от техническа гледна точка. Пред вестника еврокомисарят по сигурността Джулиън Кинг предупреди, че тези заплахи са постоянни, агресивни, все по-опасни и потенциално разрушителни. Най-вредните атаки са тези, които се опитват да подкопаят нашата демокрация, подчерта той.

Най-голяма загриженост за киберсигурността в Брюксел буди Русия, но Еврокомисиятата отказва да коментира заподозрените извършители на атаките, отбелязва още Mediapool.bg. Различни хакери си служат с еднакви средства и методи и крият самоличността си, като използват анонимни сървъри, отбеляза пред изданието нейна говорителка. Дипломати в Брюксел казват, че възможността Кремъл да се меси в европейските избори е правдоподобна опасност.

Вестникът припомня предупрежденията на германския канцлер Ангела Меркел в последните седмици, че има риск атаки в интернет и руски кампании за лъжлива информация да изиграят определена роля в тазгодишната предизборна кампания. Дипломат в Брюксел каза, че сходни тревоги има и във Франция преди президентските избори през пролетта.

САЩ нямат план за контрадействия при кибератаки

Спецслужбите на САЩ нямат ясен план за действия при хакерски атаки, призна директорът на Агенцията за национална сигурност адмирал Майк...

Въпросът за киберсигурността беше повдигнат на най-високо равнище в ЕК. НАТО, която през 2015 г. е отчитала по 320 инцидента на месец, също се зае с проблема. Миналата година кибератаките срещу военния алианс станаха по-мощни. Увеличението не беше количествено, а по отношение на качеството и сложността, каза представител на НАТО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа