Всеки шести в богата Германия е застрашен от бедност

7921
Всеки шести в богата Германия е застрашен от бедност
Снимка: iStock

В Германия рискът от бедност е толкова висок, колкото не е бил от години насам. Според данни на Федералната статистическа служба, през 2019 година от бедност са били застрашени близо 16 процента от хората в страната. В Германия такава статистика се води едва от 2005 година, но изследователят Кристоф Бутервеге е сигурен, че това са най-високите стойности от Обединението насам, съобщи Дойче веле.

Числата

Германия с пик на новозаразените, обяви Брюксел за високорисков район

Германия потвърди 2 034 нови случая на COVID-19 през последните 24 часа, като общият брой достигна 232 082, съобщи институтът Робърт Ко...

Според разчетите на Федералната статистическа служба, към момента границата на бедността е 1074 евро за едночленно домакинство. Тази сума се равнява на 60 процента от средния за страната месечен доход.

Най-зле е положението в Бремен, където почти една четвърт от населението (24,9%) е застрашено от бедност. Най-нисък е рискът от бедност в Бавария (11,9%) и в Баден-Вюртемберг (12,3%).

И още: докато на изток делът на застрашените от бедност е намалявал през последните 10 години (с изключение на Берлин), в западните провинции той е нараствал. Най-голямо подобрение има в провинция Мекленбург-Предна Померания, където през периода 2009-2019 година делът на застрашените от бедност е спаднал от 23,1% на 19,4%. През същото време в Бремен той е нараснал с повече от 4 на сто - от 20,1% на 24,9%, а в Хесен - от 12,4% на 16,1%.

Най-силно застрашени от бедност са безработните (57,9%), следвани от самотните родители (42,7%), мигрантите (35,2%) и многодетните семейства с три и повече деца (30,9%). По този повод Кристоф Бутервеге казва: "Това е много тревожно: богатите стават все по-богати, а бедните - все повече на брой".

Германия и Франция с най-висок ръст на заразени с COVID-19 от месеци

Германия и Франция отчетоха най-високия ръст на инфекции от коронавирус от месеци. Новите данни повдигнаха опасения от разрастване на п...

А днес?

При това тези данни са от 2019 година - тоест, преди началото на пандемията, която удари тежко икономиката. "Числата показват ясно, че проблемът с бедността се е изострил още преди кризата с коронавируса, когато икономиката беше в разцвет, а безработицата - сравнително ниска", казва Верена Бентеле, председателка на социалното сдружение VdK, цитирана от БГНЕС.

По време на пандемията тази негативна тенденция се е засилила още повече. През юли Федералната агенция по труда отчете 2,9 милиона безработни - с 635 000 повече, отколкото през същия период на 2019 година. А през май цели 6,7 милиона души са били заети на непълен работен ден. "Който преди пандемията е бил малко над прага на бедността, с преминаването към съкратено работно време или след загубата на работното място бързо би могъл да се окаже под въпросната граница", казва по този повод изследователят Кристоф Бутервеге.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа