ВСУ: Руснаците се съгласиха на обмяна на шестимата ни бойци в Авдеевка, но ги разстреляха

6751
ВСУ: Руснаците се съгласиха на обмяна на шестимата ни бойци в Авдеевка, но ги разстреляха
Снимка: Facebook/Сухопутні війська ЗС України

Украинската 110-та отделна механизирана бригада, която защитаваше Авдеевка, обясни какво точно се е случило с обкръжените и разстреляни от руснаците украински войници, кадрите от екзекуцията на които бяха разпространени в интернет. Както писахме, бойците бяха на позиции в укрепената бивша военна база "Зенит" в града и след като ситуацията там бе станала безнадеждна им бе обещана евакуация, но тя така и не се състоя. 

От бригадата поясниха на страницата си във Facebook защо в тези условия евакуацията се е оказала невъзможна и какво е било договорено с руснаците, което те не са изпълнили.

Руснаците са се съгласили на размяна, но са нарушили обещанието си

"Що се отнася до позицията на "Зенит". Излизането на личния състав на 110-та бригада от Авдеевка се осъществи в условия на непрекъснати бомбардировки от вражеската авиация и артилерийски обстрел, постоянни атаки на FPV дронове срещу евакуационните превозни средства, обстрел на евакуационните пътища. Няколко тежко ранени военнослужещи не можаха да бъдат евакуирани", се казва в съобщението.

От бригадата посочват, че заради пълното обкръжение на "Зенит" е било взето решение да се свържат с руснаците и да преговарят с тях за размяна на военнопленниците, "за да помогнем на нашите тежко ранени невъоръжени военни, в съответствие с международните правила за водене на война".

ОЩЕ: Поредица от грешки: Как се стигна до разстрела на украинските военнопленници в Авдеевка 

Роднините на разстреляните са видели по видеовръзка как руснаците влизат в бункера

На кадрите от видеото с екзекуцията, разпространени от руснаците, роднините са идентифицирали убитите Георгий Павлов, Андрий Дубницки и Иван Житник. Отделно има информация, че са застреляни и Олександър Зинчук и Микола Савосик. "Информацията за шестия боец ​​все още не е потвърдена", казват от 110-та бригада.

Така например, за Иван Житник с позивна "Джанго" се появи информация, че той е разпознат от неговата сестра като тя заяви пред журналисти, че заради нараняванията си той не е могъл да излезе от укритието. Роднините му са станали свидетели как руснаците влизат в бункера докато той е говорел с тях по видеовръзка.

Има ли грешка на украинското командване?

Междувременно руският военен анализатор и политолог Ян Матвеев заяви пред "Настоящее время", че не може да бъде обвинявано украинското командване за случилото се, тъй като в условия на обсада да се извърши евакуация е изключително сложно.

"Начинът, по който това беше организирано от украинска страна, разбира се, може да се счита за недостатъчно добро решение. Но не мога да кажа, че е било катастрофа. Ако украинските командири можеха да предвидят и изчислят всичко, тогава вероятно това нямаше да се случи", казва той като добавя, че разстрелът е по-скоро следствие на "много ниската дисциплина в руската армия, безнаказаността, която цари там, ужасното отношение дори към собствените войници и бруталността".

ОЩЕ: Пътят е осеян с наши трупове: Разказ на украински боец за Авдеевка 

Според Матвеев изтегляне без затруднения може да има в случай, че врагът е далеч. Но когато има интензивни непрестанни боеве, да се случи подобно нещо, за съжаление, е неизбежно. 

Украинският омбудсман Дмитро Лубинец от своя страна заяви, че е изпратил спешно писма до ООН и Международния комитет на Червения кръст да се регистрира това поредно военно престъпление на руските сили и да се изяснят всички обстоятелства около него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com