Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки санкциите: Руските олигарси увеличават богатството си през 2023 година

02 декември 2023, 01:02 часа • 3452 прочитания

Личното богатство на най-богатите в Русия се е увеличило значително, въпреки че повечето олигарси са обект на западните санкции, свързани с нахлуването на Москва в Украйна. Това сочи последния индекс на милиардерите на Bloomberg. Списъкът с 500-те най-заможни хора в света включва 25 руски милиардери, като мнозинството отчитат ръст на нетното богатство през 2023 г..

Още: Под натиск от Путин: Руски олигарси върнаха от Европа активи за 50 млрд. долара

Шестима руснаци в момента са сред първите 100 милиардери в света, водени от Владимир Потанин (№ 47), Леонид Михелсон (№ 52), Вагит Алекперов (№ 62) и Владимир Лисин (№ 72), Алишер Усманов (№ 72). 82) и Алексей Мордашов (№ 88) – всеки по-богат с над $2 милиарда тази година. Общо богатството на руския елит се е покачило с 38,575 милиарда долара от 1 януари според индекса. Само богатството на трима милиардери е намаляло, което контрастира с широко разпространената икономическа стагнация в страната.

Още: Как САЩ иззеха руски активи от чужбина за над 1 млрд. долара и ще отидат ли в Украйна?

Печалбите допълват оценките, че руските олигарси подпомагат военните усилия на президента Владимир Путин чрез производство на стомана и оръжия, както и друга подкрепа за отбранителната промишленост. През август LRT съобщи, че най-малко 82 руски олигарси са свързани с бизнес операциите на руската армия или допринасят за подкрепата на войната в Украйна.

Още: Против войната в Украйна: Кои руски олигарси говорят

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес