Върховният съд в Русия ще преразгледа делата срещу Ходорковски

20032
Върховният съд в Русия ще преразгледа делата срещу Ходорковски
Снимка: Getty

Върховният съд в Русия е решил да преразгледа двата процеса срещу основателя на ЮКОС Михаил Ходорковски и съдружника му Платон Лебедев. Ходорковски беше помилван преди дни, след като прекара в затвора почти едно десетилетие.

Председателят на съда Вячеслав Лебедев поиска преразглеждане на първия процес срещу Ходорковски и Лебедев, като отчете решение на Европейския съд за правата на човека по въпроса, информира bTV, позовавайки се на AFP.

Ходорковски към Pussy Riot: Не изпитвайте омраза

"Сега е много важно да намерите сили да не допускате в сърцето си омразата и злопаметността след тежкото изпитание в затвора. Освобожда...

Ходорковски и Лебедев бяха осъдени през 2005 г. на осем години в трудов лагер заради данъчни измами и финансови злоупотреби. След втори процес през 2010 г. за кражба на петрол и пране на 23,5 милиарда долара присъдата им стана 14 години.

На 25 юли Европейският съд за правата на човека постанови, че първият процес е бил несправедлив. Съдът призна, че обвиненията срещу Ходорковски и Лебедев "почиват на солидна основа", но прецени, че двамата подсъдими са били лишени от правото на справедлив процес.

Върховният съд освен това нарежда преразглеждане на второто дело по искане на адвокатите на защитата, които настояват за анулиране на присъдата. Според говорителя на Върховния съд Павел Одинцов преразглеждането може да стане до два месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа