За пръв път: Френският парламент избра жена за председател

1392
За пръв път: Френският парламент избра жена за председател
Снимка: Getty images

Долната камара на френския парламент избра депутат от центристката коалиция на президента Еманюел Макрон за председател на Националното събрание, въпреки че управляващият алианс загуби мнозинството си на парламентарните избори. Яел Браун-Пиве е първата жена на този пост, съобщава БГНЕС.

Яел Браун-Пиве, която изпълняваше длъжността министър на отвъдморските територии, е първата жена, заемала поста председател в историята на Националното събрание. Въпреки загубата на мнозинство, управляващият алианс на Макрон все пак успя да прокара нейното назначение на втория тур на гласуването.

Politico: Краят на макронизма. Макрон ще трябва да слезе сред простосмъртните

Юпитер излезе от орбита. Може би за първи път френският президент Еманюел Макрон остана без думи. Замаяно от зашеметяващото поражение н...

Министър-председателят Елизабет Борн и други високопоставени поддръжници на Макрон се опитват да спечелят отделни десни и умерено леви парламентаристи, за да подсилят редиците си. Борн, назначена миналия месец, е втората жена министър-председател на Франция след краткия престой на Едит Кресон през 90-те години.

Един от ключовите въпроси ще бъде дали гласуването в четвъртък за оглавяване на финансовата комисия - с широки правомощия за контрол на правителствените разходи - ще бъде спечелено от депутат от крайнодясното Национално обединение. Оглавявана от победената президентска опонентка на Макрон Марин Льо Пен, "Национален фронт" обикновено има претенции за поста като най-голямата опозиционна партия. Тя е изправена пред сериозното предизвикателство на левия алианс NUPES - включващ Зелените, комунистите, социалистите и твърдолявата партия "Непреклонна Франция" (LFI) - които във вторник се споразумяха за общ кандидат след известни вътрешни колебания.

Следващата седмица размяната на мнения в залата може да се изостри, тъй като ръководителят на правителството Борн ще произнесе реч, в която ще изложи политическите си приоритети. Все още не е ясно дали Борн ще свика традиционния вот на доверие след изявата си - което не се изисква стриктно от конституцията на Франция.

През уикенда Макрон заяви пред АФП, че е "решил да потвърди доверието си в Елизабет Борн" и я е помолил да продължи разговорите за намиране на съюзници на правителството в парламента или поне на подкрепа за решаващите гласувания на доверието и бюджета. Президентът изключи възможността за увеличаване на данъците и на публичните заеми при евентуални компромисни споразумения с други партии. Дори и правителството да проектира почти обичайната си дейност, твърдолявата LFI се зарече да опита да попречи на ключови предложения, като водещата реформа за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 65 години. 

Новите депутати във френския парламент: Чистачка, акордьор на пиана и куриер

Вълна от нови френски депутати с по-разнообразни профили, сред които чистачка и сляп акордьор на пиана, се насочват към парламента след...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа