Задава ли се фалит за руската икономика?

40256
Задава ли се фалит за руската икономика?

Управителят на Централната банка на Русия Елвира Набиулина заяви, че руската икономика е длъжна да се адаптира към новите условия и отслабването на рублата е сигнал за това, съобщи ТАСС.

"Ние сме длъжни да се научим да живеем в нова зона, да се ориентираме повече към собствените източници на финансиране, проекти и да дадем шансове за заместване на вноса", отбеляза още Набиулина.

Руската централна банка вдигна шоково основната си лихва

Централната банка на Русия повиши основния лихвен процент от 10.5% на 17% годишно. Това е лихвата, по която банката отпуска заеми на тъ...

"Отслабването на курса дава шанс за руския производител и нашата задача е да използваме тези шансове и да дадем стимул за развитие на собственото производство и създаването на работни места", смята тя.

Според нея падането на курса на рублата е резултат от действието на външни фактори - понижаването на цените на петрола, както и ограничаването на руските банки в достъпа им до международните пазари.

В този смисъл повишаването на основната лихва в Русия се прави с цел да се ограничат отрицателните ефекти от отслабването на курса на националната валута. „Това решение е насочено към понижаването на инфлацията и инфлационните очаквания”, поясни още Набиулина.

Припомняме, че Централната банка на Русия повиши основния лихвен процент от 10.5% на 17% годишно. Това е лихвата, по която банката отпуска заеми на търговските банки в Русия.

"Съветът на директорите взе решение да повиши от 16 декември 2014 г. основният лихвен процент до 17% годишно. Решението е обусловено от необходимостта да се ограничи съществено нарасналите в последно време девалвационни и инфлационни рискове", се съобщава на сайта на банката.

В Русия въвеждат нова валута?

Депутатите от руската Дума обсъждат създаването на нова руска валута, която да смени рублата и да гарантира икономическата стабилност в...

Решението на ЦБ на Русия бе колкото очаквано, толкова и изненадващо, а според някои анализатори - даже закъсняло. След като основната лихва бе повишена до 10.5% годишно, на 12 декември някои руски медии съобщиха, че на следващото си заседание, планирано за 30 януари, ЦБ може да повиши основната лихва до 11,5%.

Бързото обезценяване на руската рубла спрямо основните световни валути обаче явно е наложило снощното спешно заседание и изненадващо голямото повишение на основната лихва. Малко след полунощ на 16 декември (българско време) едно евро се разменяше за 87,57 рубли, а един щатски долар - за 65,60 рубли.

Стремителното обезценяване на рублата стартира през септември, след като започна да се проявява финансово-икономическият ефект от санкциите, наложени от ЕС и САЩ на Москва заради анексирането на Крим. Оттогава досега рублата се е обезценила почти двойно спрямо долара и еврото.

Повишаването на основния лихвен процент е безумие, коментира шефа на фракцията „Справедлива Русия” Михаил Емелянов. Според него това ще забави падането на рублата в краткосрочен план и няма да остави шансове за развитие на руската икономика.

След решението на Руската централна банка пазарите полудяха и в момента, към 13:45 часа българско време, едно евро се търгува за 91 рубли, а един американски долар - за 74 рубли.

Рублата с нов сериозен срив

Само от началото на тази седмица руската валута бележи рекорден спад от около 8 процента. Тази сутрин на руската валутна борса щатският...

Вчера стана ясно, че за новата, 2015 година, Русия готви съкращаване на бюджетните разходи с 10%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа