Заместникът на Кристалина Георгиева в ЕС обиди Китай (ВИДЕО)

3072
Заместникът на Кристалина Георгиева в ЕС обиди Китай (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Готвеният за заместник на Кристалина Георгиева като еврокомисар, отговарящ за бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер се забърка в много сериозен скандал, след като беше хванат във видеоклип да отправя обидни реплики към официална делегация от Китай.

Йотингер, който до този момент отговаряше за портфолиото по дигиталните въпроси в ЕС, е заснет как се подиграва на делегация от Китай в Хамбург, по време на среща, посветена на подобряването на отношенията между ЕС и Китай. Германският еврокомисар е използвал епитите по адрес на китайците като „дръпнати очи“ и „измамници“. „Девет души, една партия. Няма демокрация, няма женска квота, няма и жени – логично. Всички в еднакви дрехи, на всички косата им сресана отляво надясно и полирана с боя за обувки“, е коментарът на Йотингер за китайската делегация, информира AFP.

Американският Конгрес иска ограничение на китайските инвестиции в медиите в САЩ

Изпълнителната комисия на Конгреса за Китай заяви, че САЩ трябва „да обърнат внимание на потенциалните търговски бариери в Китай&...

Впоследствие, пред Die Welt, германският еврокомисар обясни, че коментарите му са извадени от контекст. Речта ми на срещата беше приета много позитивно, оправда се Йотингер, изтъквайки успеха (бел. ред. - според него) на срещата.

В речта си обаче, която е записана тайно, германският еврокомисар казва, че Германия и ЕС като цяло позволяват на китайски компании да купуват европейски фирми, заедно с интелектуална собственост и know how, а от своя страна Китай не позволява на европейци да инвестират свободно на китайска територия. „Трябва да има едни и същи правила както за Европа, така и за Китай. Отварянето на пазарите трябва да е на едно ниво“, категоричен е Йотингер.

Германският еврокомисар отдавна има репутацията на човек, който често говори без да мисли. Наскоро той беше засечен да използва неприличен език по адрес на Фрауке Петри, описвана като крайнодясната Меркел, тъй като е председател на партия „Алтернатива за Германия“. „Щях да се развихря тази нощ, ако бях женен за извратената Петри“, изпусна се Йотингер на публично място. По повод упоритостта на Валония за CETA, германският еврокомисар заяви и, че Валония е управлявана от комунисти и е недопустимо един микрорегион да блокира цяла Европа.

Георгиева: Кампанията за генерален секретар на ООН няма общо с настоящото ми решение

Напускането ми на ЕК няма никаква връзка с кампанията за генерален секретар на ООН. Това каза еврокомисарят в оставка Кристалина Георги...

В Германия отдавна се говори, че той беше „командирован“ от Ангела Меркел в ЕК заради постоянните си изцепки, докато беше премиер на една от най-големите германски провинции – Баден-Вюртемберг (2005 – 2010). Заради скандала на днешния обеден брифинг на Европейската комисия беше зададен въпрос дали Жан-Клод Юнкер все още управлява ЕК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нов руски удар остави част от Одеса без ток, поразени са десетки сгради (ВИДЕО и СНИМКИ)

Заради прах от Сахара: Небето в Гърция стана оранжево (ВИДЕА)

Сунак и Туск доволни от партньорството си в НАТО

Забрана за използване на изкуствен интелект: Британец генерира повече от 1000 неприлични снимки на деца

Макрон: Косово да създаде Асоциацията на сръбските общини

Редом до поразените рафинерии: Ударен е и руски военен завод в Липецк (ВИДЕО)

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа