Заплаха на Джон Кери за Г8 вбеси Русия

34715
Заплаха на Джон Кери за Г8 вбеси Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Заплаха, която държавният секретар на САЩ Джон Кери отправи по-рано днес, вбеси Русия. Американският държавник разкритикува остро "нашествието" на руснаците в Украйна и категорично заяви, че Москва може да загуби мястото си в Г8. Руското външно министерство реагира незабавно на тази заплаха и безцеремонно отхвърли предупреждението на САЩ, което беше направено във връзка със събитията от последните часове в Крим и Украйна. Както е известно, Русия разполага армията си по границата и се готви за военни действия.

Външните министри на ЕС пък изготвиха проекторешение, според което Русия трябва да промени политиката си към Украйна и да върне войските си в руските бази в Крим. В противен случай ЕС може да наложи наказателни мерки срещу Москва, които да включват оръжейно ембарго.

Страх от провокации в Крим, готвят убийства на руски войници тази нощ

  Страх от провокации в Крим, готвят убийства на руски войници тази нощ Огромен страх от провокация, която да "запали чергата" м...

Днес по време на среща, посветена на украинската криза, външните министри на страните от ЕС трябваше да обсъдят мерките, които може да предприемат в случай на "нови негативни действия от страна на Русия".

"При липса на решение ЕС ще обсъди или ще започне подготовка за налагане на бъдещи мерки, включително оръжейно ембарго", се казва в проекта на изявлението на министрите, което ще бъде разпространено след края на срещата.

Според AFP този пасаж е сложен в скоби, което означава, че текстът може да претърпи промени или да бъде премахнат в хода на разговорите.

В същото време "Интерфакс" съобщи, че наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще започнат мисията си в Украйна още тази вечер. Агенцията се позовава на изказване на заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд.

Русия блокира флота на Украйна в Черно море

  Русия блокира флота на Украйна в Черно море Десантът на Русия към Украйна продължава с пълна сила, въпреки предупрежденията и ...

Пред журналисти във Виена, където се провежда заседание на ОССЕ, Нюланд е заявила, че в понеделник вечерта наблюдателите на организацията ще бъдат изпратени в Украйна. Тя подчерта, че целта на мисията е безпристрастното събиране на доказателства и изграждане на точна оценка за ситуацията в страната.

Нюланд изрази надежда, че наблюдателите ще получат възможност да работят в Крим, както и в големите източни градове в Украйна. Заради съпротивата на представителя на Русия в ОССЕ, организацията не е постигнала споразумение за изпращането на пълномащабна мисия в Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа